W Birmie potrawy na bazie makaronu są nie mniej popularne niż te, których podstawę stanowi ryż. Kupimy tu przeróżne rodzaje makaronów, różniące się od siebie kształtem i rodzajem mąki, z której zostały przygotowane.

Birma | Jet Kauswer z wieprzowinąBirma | Jet Kauswer z wieprzowiną (by spine )

 

Birmańskie zupy z makaronem

Ohn no khao swe

Jedną ze sztandarowych birmańskich potraw z makaronu jest zupa ohn no khao swè. Bazą tego dania jest jajeczny makaron z mąki pszennej, kurczak w przyprawie curry oraz bulion z mleka kokosowego. Niezbędne są także aromatyczne dodatki: imbir, sos rybny, czosnek oraz chilli.

Zupa ta zazwyczaj podawana jest z piórkami z cebuli, jajkiem na twardo i kawałkiem limonki. Ohn no khao swè jest subtelna w smaku i ma niezwykły aromat.

Khow suey

Bardzo podobna do ohn no khao swè jest zupa khow suey. Robi się ją z mleka kokosowego, makaronu ryżowego, pikantnego curry oraz chrupiących warzyw, głównie marchewki oraz zielonego groszku.

Zupa przyprawiona jest kminkiem, kolendrą, sokiem z limonki, czosnkiem i chilli. Danie to może być podawane w wersji wegetariańskiej lub mięsnej.

Khow suey doskonale rozgrzewa, co jest niezwykle przydatne podczas chłodnych i deszczowych dni. Trzeba jednak pamiętać, że jest mocno pikantna i nie każdy może ją zjeść w tej samej wersji, którą jedzą Birmańczycy.

Makaron z rybą

Rakhie Moat-tee to kolejna birmańska propozycja na przyrządzenie makaronu. Do ugotowania tego dnia niezbędna jest ryba, pasta krewetkowa, czosnek, pieprz, sól,  kurkuma, chilli, sproszkowany groszek i cienki makaron ryżowy.

Czosnek, kurkumę, chilli oraz sproszkowany groszek należy rozpuścić w odrobinie wody, przygotowując z każdego z tych składników oddzielny sos.

Każdy z sosów podawany jest w małej porcelanowej miseczce i to sam jedzący dodaje do makaronu taką jego ilość, jaka mu najbardziej odpowiada. Makaron z rybą podawany jest na dwa sposoby: "na sucho" lub z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu powstałego podczas gotowania ryby. 

Birma | Birmańczycy jedzą wiele potraw na bazie makaronuBirma | Birmańczycy jedzą wiele potraw na bazie makaronu (by fabulousfabs )

Birmańskie spaghetti

Birmańskie spaghetti, czyli Nangyi thohk to danie na bazie grubego makaronu ryżowego (Nan gyi), od którego wywodzi się nazwa całej potrawy.

Warto wiedzieć, że makaron ten jest zawsze świeży, gdyż przygotowywany jest chwilę przed podaniem posiłku.

Makaron nan gyi podawany jest zwykle z kurczakiem curry, jednak w różnych regionach może on być zastępowany innymi składnikami. Na południu kraju często bywa podawany z sosem rybnym, krewetkami lub rybami. Danie to jest często doprawione mąką z ciecierzycy, plastrami cebuli, chilli, jajkami ugotowanymi na twardo oraz ćwiartkami limonki, która w Birmie jest dodatkiem do wszystkiego.

Makaron ryżowy w sosie curry

Kyazangi kaukswe to najprościej mówiąc: makaron ryżowy w sosie curry. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w pieczonego kurczaka, kurkumę, sól, pieprz, chilli, mleczko kokosowe, cebulę, czosnek, mąkę z ciecierzycy oraz oczywiście makaron ryżowy.

Przygotowane danie podaje się ozdobione jajkami ugotowanymi na twardo oraz posypane drobno posiekaną zieloną cebulką.

Pozorna jednorodność

Wymienione powyżej dania to oczywiście tylko kilka najbardziej znanych i popularnych przykładów potraw, które są dostępne na obszarze całego Myanmaru. Gotowane są nie tylko w lokalnych kawiarniach, ale także w ekskluzywnych restauracjach. Każda z tych potraw, choć ma w swoim składzie mleczko kokosowe i curry, dzięki unikatowym dodatkom charakteryzuje się jedynym i niepowtarzalnym smakiem. Każde z tych dań inaczej pachnie i ma inny kolor.

Birma | W Myanmarze można kupić wiele gatunków makaronuBirma | W Myanmarze można kupić wiele gatunków makaronu (by fabulousfabs )

Zainteresują Cię również

Spróbuj kleistego ryżu w birmańskim wydaniu – htamane Spróbuj kleistego ryżu w birmańskim wydaniu – htamane
Htamane to jedna z najważniejszych, tradycyjnych potraw birmańskich. W okolicach pełni księżyca, 11 miesiąca według kalendarza...
Królowa birmańskiej kuchni – pasta rybna ngapi Królowa birmańskiej kuchni – pasta rybna ngapi
Ngapi to królowa birmańskiej kuchni. Bez tego charakterystycznego dodatku smak tradycyjnych potraw Mjanmy byłby zupełnie inny....
Tego musisz spróbować w Birmie: słynny deser Shwe Yin Aye Tego musisz spróbować w Birmie: słynny deser Shwe Yin Aye
Shwe Yin Aye to popularny birmański deser, który wbrew pozorom można łatwo przygotować po powrocie z wycieczki do Myanmaru np. dla...
Słodkie oblicze Birmy – ulubione desery mieszkańców Mjanmy Słodkie oblicze Birmy – ulubione desery mieszkańców Mjanmy
W kuchni birmańskiej znaleźć można liczne przepisy także na dania słodkie. Mieszkańcy Birmy lubią słodkości, ale traktują je...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności