Htamane to jedna z najważniejszych, tradycyjnych potraw birmańskich. W okolicach pełni księżyca, 11 miesiąca według kalendarza birmańskiego (zazwyczaj wypada to w lutym), obchodzony jest nawet Htamane Festival.

Miesiąc ten nosi nazwę Tabodwe i jest równoznaczny z zakończeniem chłodnego sezonu. W wielu świątyniach np. w znajdującej się w Yangonie Shwedagon Paya organizowane są wówczas zawody w przyrządzaniu tego narodowego przysmaku.

Birma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potrawBirma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potraw (by wagaung )

Przygotowanie Htamane

Przygotowanie dobrego Htamanè wymaga sporo siły i dlatego zajmują się tym głównie mężczyźni. Aby wszystkie składniki były odpowiednio wymieszane i miały zadowalającą konsystencję niezbędnych jest minimum dwóch mężczyzn do mieszania.

Danie to robi się z białego i czerwonego kleistego ryżu (nga cheik). Kleisty ryż to gatunek występujący w Azji, charakteryzujący się tym, że po ugotowaniu jest lepki i ma specyficzny smak. Warto wiedzieć, że od zwykłego ryżu różni go brak lub minimalna zawartość amylozy i duża zawartość amylopektyny. Ryż ten gotuje się zazwyczaj w dużym aluminiowym woku z dodatkiem oleju i oczywiście wody. Gotowanie trwa tak długo aż ryż stanie się szarą elastyczną masą.

Podczas gotowania mężczyźni mieszają ryż używając do tego długich, drewnianych „łyżek”, które swoim  kształtem i wielkością przypominają wiosła. Podczas mieszania trzeci mężczyzna dorzuca do masy różne dodatki. Mogą to być orzeszki ziemne, sezam, smażony imbir lub/oraz wiórki kokosowe.

Gdy całość jest odpowiednio wymieszana przenosi się ją do wysokich naczyń, gdzie kleista masa jest warstwami układana z kolejnymi usmażonymi dodatkami, które tym razem służą głównie za ozdobę.

Birma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyznBirma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyzn (by wagaung )

Sposób podania

Tradycyjnie htamanè podawane jest na liściu bananowca. Warto pamiętać, że pierwsza porcja tego dania zawsze ofiarowywana jest Buddzie, dlatego zwykle oddaje się ją w prezencie mnichom, przyjaciołom lub rodzinie. Zwyczaj ten jest bezwzględnie przestrzegany. Ponoć najlepiej jeść htamanè popijając je ciepłą zieloną herbatą

Zainteresują Cię również

Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański
Czy wiecie, że przez 60 lat nie można było kupić w Birmie napoju Coca-Cola? Ma się to jednak zmienić – w czerwcu 2012 roku...
Birma na festiwalu WATCH DOCS Birma na festiwalu WATCH DOCS
12. Międzynarodowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie rusza już w grudniu (Warszawa: 7-16 grudnia 2012,...
Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka
Dziedzictwo literatury birmańskiej ma już ponad tysiąc lat. Rozwijała się ona pod wpływem kultury tajskiej i indyjskiej....
Nieopowiedziana historia o katastrofie i dyktaturze wojskowej w Birmie Nieopowiedziana historia o katastrofie i dyktaturze wojskowej w Birmie
W maju tego roku w polskich księgarniach pojawiła się poruszająca książka o Birmie – „Spustoszenie”. Jej autorką jest...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności