Htamane to jedna z najważniejszych, tradycyjnych potraw birmańskich. W okolicach pełni księżyca, 11 miesiąca według kalendarza birmańskiego (zazwyczaj wypada to w lutym), obchodzony jest nawet Htamane Festival.

Miesiąc ten nosi nazwę Tabodwe i jest równoznaczny z zakończeniem chłodnego sezonu. W wielu świątyniach np. w znajdującej się w Yangonie Shwedagon Paya organizowane są wówczas zawody w przyrządzaniu tego narodowego przysmaku.

Birma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potrawBirma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potraw (by wagaung )

Przygotowanie Htamane

Przygotowanie dobrego Htamanè wymaga sporo siły i dlatego zajmują się tym głównie mężczyźni. Aby wszystkie składniki były odpowiednio wymieszane i miały zadowalającą konsystencję niezbędnych jest minimum dwóch mężczyzn do mieszania.

Danie to robi się z białego i czerwonego kleistego ryżu (nga cheik). Kleisty ryż to gatunek występujący w Azji, charakteryzujący się tym, że po ugotowaniu jest lepki i ma specyficzny smak. Warto wiedzieć, że od zwykłego ryżu różni go brak lub minimalna zawartość amylozy i duża zawartość amylopektyny. Ryż ten gotuje się zazwyczaj w dużym aluminiowym woku z dodatkiem oleju i oczywiście wody. Gotowanie trwa tak długo aż ryż stanie się szarą elastyczną masą.

Podczas gotowania mężczyźni mieszają ryż używając do tego długich, drewnianych „łyżek”, które swoim  kształtem i wielkością przypominają wiosła. Podczas mieszania trzeci mężczyzna dorzuca do masy różne dodatki. Mogą to być orzeszki ziemne, sezam, smażony imbir lub/oraz wiórki kokosowe.

Gdy całość jest odpowiednio wymieszana przenosi się ją do wysokich naczyń, gdzie kleista masa jest warstwami układana z kolejnymi usmażonymi dodatkami, które tym razem służą głównie za ozdobę.

Birma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyznBirma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyzn (by wagaung )

Sposób podania

Tradycyjnie htamanè podawane jest na liściu bananowca. Warto pamiętać, że pierwsza porcja tego dania zawsze ofiarowywana jest Buddzie, dlatego zwykle oddaje się ją w prezencie mnichom, przyjaciołom lub rodzinie. Zwyczaj ten jest bezwzględnie przestrzegany. Ponoć najlepiej jeść htamanè popijając je ciepłą zieloną herbatą

Zainteresują Cię również

Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański
Czy wiecie, że przez 60 lat nie można było kupić w Birmie napoju Coca-Cola? Ma się to jednak zmienić – w czerwcu 2012 roku...
Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka
Dziedzictwo literatury birmańskiej ma już ponad tysiąc lat. Rozwijała się ona pod wpływem kultury tajskiej i indyjskiej....
Ogród zoologiczny w Naypyidaw Ogród zoologiczny w Naypyidaw
Co robić w Naypyidaw? A co powiecie na spacer po tutejszym zoo? Najnowszy i największy ogród zoologiczny w Birmie został...
Pierwszy film oficjalnie kręcony w Mjanmie Pierwszy film oficjalnie kręcony w Mjanmie
W roku 2013 na Festiwalu Filmowym Pięć Smaków, prezentującym kino Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, w dokumentalnej...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności