Shwe Yin Aye to popularny birmański deser, który wbrew pozorom można łatwo przygotować po powrocie z wycieczki do Myanmaru np. dla gości zaproszonych na pokaz urlopowych fotografii.

Birma | Shwe Yin Aye i Kyaukchaw to jedna z najpopularniejszych birmańskich deserówBirma | Shwe Yin Aye i Kyaukchaw to jedne z najbardziej znanych birmańskich deserów (by fabulousfabs )

 

Sposób przygotowania

Tłumacząc dosłownie nazwę deseru można powiedzieć, że jest to „coś co ochładza i odświeża”. Do przygotowania Shwe Yin Aye niezbędny będzie agar, starty kokos oraz mleczko kokosowe, tapioka (którą obecnie można bez problemu kupić w wielu sklepach) lub sago, ugotowany ryż oraz cukier.

Zrobienie deseru należy rozpocząć od pocięcia agaru na paski i zanurzenia go w mleczku kokosowym. Agar będzie gotowy, gdy mocno napęcznieje.

W reszcie mleka kokosowego należy rozpuścić taką ilość cukru, aż uzyskamy odpowiadającą nam słodycz.

Tapiokę lub sago wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy tak długo, aż stanie się przeźroczysta. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie do porcelanowych miseczek wrzucamy sporo kruszonego lodu i zalewamy go słodkim mlekiem kokosowym. Dorzucamy do tego tapiokę, plasterki agaru oraz trochę ryżu, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sposób podania

Deser ten podaje się z kromką słodkiego pieczywa. Shwe Yin Aye  jest delikatne, kremowe, słodkie i orzeźwiająco zimne... czego więcej można chcieć od deseru?

Warto wiedzieć, że Birmańczycy jedzą go bez okazji oraz podczas wszystkich ważnych narodowych i religijnych świąt np. Nowego Roku. Wówczas jest on traktowany jako „sa tu di thar”, czyli darmowe jedzenie, które rozdawane jest na ulicy oraz wręczane znajomym jako podarek.

Birma | Galaretki agaroweBirma | Galaretki agarowe (by dongkwan )

Kyaukchaw

Bardzo podobny w smaku do Shwe Yin Aye jest Kyaukchaw. Desery te różnią sie jednak konsystencją. Można powiedzieć, że kyaukchaw jest kokosową galaretką na bazie agaru. Do jego przygotowania niezbędny jest właśnie agar, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe i cukier trzcinowy. Ze składników tych przygotowuje się galaretkę, którą dodatkowo barwi się na różne kolory.

Zainteresują Cię również

Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański
Czy wiecie, że przez 60 lat nie można było kupić w Birmie napoju Coca-Cola? Ma się to jednak zmienić – w czerwcu 2012 roku...
Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka Czytam Birmę – o birmańskiej literaturze słów kilka
Dziedzictwo literatury birmańskiej ma już ponad tysiąc lat. Rozwijała się ona pod wpływem kultury tajskiej i indyjskiej....
Ogród zoologiczny w Naypyidaw Ogród zoologiczny w Naypyidaw
Co robić w Naypyidaw? A co powiecie na spacer po tutejszym zoo? Najnowszy i największy ogród zoologiczny w Birmie został...
Pierwszy film oficjalnie kręcony w Mjanmie Pierwszy film oficjalnie kręcony w Mjanmie
W roku 2013 na Festiwalu Filmowym Pięć Smaków, prezentującym kino Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, w dokumentalnej...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności