W kuchni birmańskiej znaleźć można liczne przepisy także na dania słodkie. Mieszkańcy Birmy lubią słodkości, ale traktują je raczej jako przekąskę w ciągu dnia, a nie (jak przyjęło się w kulturze zachodniej) deser po głównym posiłku.
Birma | Popularnym deserem w kuchni birmańskiej są różnego rodzaju leguminy (by preetamrai )
Birmańskie desery najczęściej maja formę różnego rodzaju legumin lub smażonych przekąsek. Do ich podstawowych składników należą produkty takie jak tarty kokos, mleko kokosowe, mąka ryżowa, gotowany, kleisty ryż, tapioka a także suszone i świeże owoce. Popularną formą deseru są również słodkie i orzeźwiające zarazem napoje na bazie mleka kokosowego lub soku z trzciny cukrowej.
Słodkie napoje
Jeśli lubicie słodkie koktajle i napoje to koniecznie spróbować musicie Phaludy, czyli zimnego napoju na bazie mleka i mleczka kokosowego z dodatkiem kostek lodu. Moh Let Saung to kolejny koktajl na bazie mleka kokosowego.
Inne ciekawe propozycje to napoje na bazie soku z trzciny cukrowej z różnego rodzaju dodatkami. Do wyboru mamy napój o nazwie Chang Eh, Mon Laq Sang, czyli sok z trzciny cukrowej z ryżem i długimi wiórami kokosowymi oraz wersję z jogurtem - Dain Jin Tinyet Yeh Neq.
Desery
Sanwin Makin to ciasto z semoliny z dodatkiem rodzynek, orzechów, tartego kokosa i maku. Po przyrządzeniu krojone jest na niewielkie kawałki o kształcie diamentu.
Shwe Yin Aye to popularny birmański deser przypominający konsystencją sorbet, przygotowywany z agaru, wiórek kokosowych oraz mleczka kokosowego, tapioki lub sago, ryżu, cukru i kruszonego lodu. Deser ten ma przyjemną, kremową konsystencje oraz orzeźwiający, słodki smak.
Kyaukchaw to deser podobny w smaku do shwe yin aye, ale o zupełnie innej konsystencji. Podczas gdy wcześniejszy deser przypomina nieco sorbet, kyaukchaw jest galaretką. Deser przyrządza się z agaru, wiórków i mleczka kokosowego oraz cukru trzcinowego. Jest on nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje, gdyż galaretkę barwi się na przeróżne kolory.
Birma | Mieszkańcy Birmy jadają traktują desery jako przekąskę między posiłkami (by cumidanciki )
Thagu-Pyin to delikatny i lekki pudding przyrządzany z tapioki lub sago z dodatkiem cukru palmowego i kokosa.
Kauknyintok to inaczej owinięte w liście bananowca i gotowane na parze banany z kremem kokosowym i posypką z sezamu oraz wiórek kokosowych.
Monpetok to deser w postaci słodkich piramidek z ryżu, tapioki i kokosa owiniętych w liście bananowca.
Gin Thoke to smażone chipsy z imbiru. Nie są słodkie, ale mogą być smaczną przekąską po obiedzie, zwłaszcza dla tych którzy preferują słone smaki nad słodkie.
Thagu Byin czyli kolejny pudding z sago lub tapioki z kokosem.
Shwe Hta Min to deser z kleistego ryżu z polewą kokosową i cukrem palmowym.
Bein Moun oraz Moun Pyit Thalet to słodkie, smażone naleśniki, które można podawać w zarówno wersji na słodko jak i wytrawnie.
Birma | Tarty kokos i mleczko kokosowe to typowe składniki birmańskich deserów (by fabulousfabs )
Zainteresują Cię również



