Nie powinno zostać uznane za przesadę stwierdzenie, że narodową potrawą Birmy jest mohinga, czyli charakterystyczna zupa rybna (występująca w różnych wariacjach), którą można dostać w każdym mieście i niemal w każdej restauracji.

Birma | Mohinga - tradycyjna birmańska zupa rybnaBirma | Mohinga - tradycyjna birmańska zupa rybna (by garysoup )

 

Mohinga – zupa rybna

Mohinga jest zupą rybną podawaną z bardzo cienkim makaronem ryżowym nazywanym „nanthay”. Danie to wywodzi się z południowych regionów raju kraju, gdzie nie ma problemu z dostępem do świeżych ryb i dopiero z czasem rozpowszechniło się w całej Birmie.

Birmańczycy jedzą mohingę najczęściej na śniadanie. Oczywiście w restauracjach można ją kupić przez cały dzień.

Do przygotowania tradycyjnej birmańskiej zupy rybnej niezbędna jest mąka ciecierzycowa lub ryżowa, czosnek, cebula, trawa cytrynowa, rdzeń drzewa bananowego i imbir. Jednak podstawowym i najważniejszym składnikiem są filety z ryby gotowane w bulionie. Nie należy pozbawiać ryby skóry ani za długo jej gotować. Do przygotowania zupy używa się jednego z trzech gatunków ryb: ngaiji (mały sum słodkowodny - Heteropneustes fossilis), ngakhu (słodkowodna ryba sumokształtna - Clarius batrachus) lub ngapano (czyli Ophiocephalus punctatus).

Różne oblicza mohingi

Do doprawienia smaku potrzebny jest sos rybny, kolendra, kurkuma oraz chilli. Wiele restauracji podaje mahingę ze smażonym pieczywem: „pè gyaw”, „baya gyaw”  lub „bu thee gyaw”. Czasami, aby zwiększyć pożywność zupy dodaje się do niej także ugotowane na twardo jajko lub „nga hpè”, czyli smażone placki rybne.

Oczywiście w zależności od regionu i preferencji kucharza zupa może mieć różne składniki. Spotyka się nawet mohingę wegańską (zawiera kukurydzę, grzyby i tofu zamiast ryb).

Nie każdy lubi zupy rybne, ale mimo to warto skosztować mohingi, gdyż jej smak jest niepowtarzalny. Ponieważ zupa ta podbiła serca, a raczej żołądki, nie tylko Birmańczyków, ale także wielu turystów, od pewnego czasu w Yangonie systematycznie odbywa się konkurs na najsmaczniejszą mohingę.

Zupę tę mogą jeść wszyscy bez względu na religię, dlatego jest uważana za element kultury, który łączy wszystkich Birmańczyków. Ponadto mohinga przygotowywana jest tylko z naturalnych i zdrowych składników i nie zawiera tłuszczu, może być więc podawana osobom chorym lub przebywającym na specjalnej diecie.

Birma | Do przygotowania zupy używa się jednego z trzech gatunków ryb: ngaiji, ngakhu lub ngapanoBirma | Do przygotowania zupy używa się jednego z trzech gatunków ryb: ngaiji, ngakhu lub ngapano (by cumidanciki )

Zainteresują Cię również

Pyin U Lwin – spokojne górskie miasteczko Pyin U Lwin – spokojne górskie miasteczko
Pyin U Lwin (zapisywane również jako Pyin Oo Lwin) jest niezwykle ciekawym i klimatycznym miasteczkiem. Nie zobaczymy tu...
Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański Napij się Coca-Coli! Popularna marka wkracza na rynek birmański
Czy wiecie, że przez 60 lat nie można było kupić w Birmie napoju Coca-Cola? Ma się to jednak zmienić – w czerwcu 2012 roku firma...
Hpa An – miasto nad rzeką Thanlwin Hpa An – miasto nad rzeką Thanlwin
Hpa An to niewielkie miasto położone w południowo-wschodniej części Birmy nad rzeką Thanlwin i będące stolicą regionu Karen. 130...
Poszerzyć horyzonty. Czas na Birmę? Poszerzyć horyzonty. Czas na Birmę?
Który z azjatyckich kierunków turystycznych jest najbardziej popularny? W zeszłorocznych wyróżnieniach Travellers' Choice 2012,...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności