Kuchnia Kambodży niewiele różni się od kuchni graniczących z nią krajów: jest ona mieszanką wpływów tajskich i wietnamskich. W obu tych krajach podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż.

Z niego przyrządza się właściwie wszystko, w tym również napoje alkoholowe.

Kambodża | W krajach azjatyckich dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju sosy. Kambodża | W krajach azjatyckich dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju sosy (by Sodanie Chea via Flickr).

Mieszanka wpływów

Ryż gotowany na parze jest zapożyczeniem z kuchni Tajlandii środkowej, natomiast wszelkiego rodzaju makarony ryżowe, sojowe i maniokowe to specjalności kuchni wietnamskiej.

Kuchnia Kambodży swoje tradycje czerpała również z kuchni dalekich Chin, Birmy oraz Indii. Chiński sposób przygotowywania wielu potraw w woku to najbardziej widoczny wyraz tych wpływów. Birmański jest natomiast sposób przyrządzania wieprzowiny czy innych dań z mięsa. Dzięki kuchni laotańskiej stosującej duże ilości przyprawy chili, kuchnia kambodżańska jest czasem bardzo ostra. Lokalne potrawy są zwykle duszone bądź gotowane na parze, a do ich urozmaicenia stosuje się różnorodne sosy, w tym najbardziej popularne - sosy rybne.

Nie możemy także zapomnieć o wpływach francuskich.

Owocowe wariacje

Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia są dla mieszkańców Kambodży wszelkiego rodzaju zupy. Składnikiem tego dania może być właściwie wszystko, począwszy od zielonych bananów poprzez bambus a na ślimakach skończywszy.

W regionie południowo-zachodnim jada się również wszelkiego rodzaju owoce morza urozmaicane dodatkami z kokosów, które w Kambodży nie są traktowane jedynie jako dodatek do deserów. W mleczku kokosowym często gotuje się mięso ryb, a z miąższu kokosa robi się przepyszne sosy.

Kambodża | Aromatyczne i pikantne przyprawy są podstawą wielu dań. Kambodża | Aromatyczne i pikantne przyprawy są podstawą wielu dań (by Sodanie Chea via Flickr).

Desery

W regionie Indochin właściwie nie ma słodkości. Kuchnia tego regionu za desery uznaje wszelkiego rodzaju słodkie owoce, a wśród nich: najsłodsze mangostany. Po rozłupaniu tych owoców ujrzymy przepyszne, słodziutkie jądro z wyglądu podobne do czosnku. Owoc ten był największym smakołykiem angielskiej królowej Wiktorii.

Oprócz owoców popularnym deserem w Kambodży są naleśniki na słodko. Ich farsz wykonuje się z kokosa bądź z jaja wymieszanego z cukrem. Sprzedaż tych smakołyków odbywa się na bazarach, a kawałki dla klientów sprzedawca odcina specjalnymi dużymi nożycami.

Po posiłku często serwowane są koktajle jogurtowe zmiksowane ze świeżymi owocami.

Grillowane pająki

Kambodżańska kuchnia słynie z bardzo egzotycznych dań. Tubylcy uwielbiają żywić się stworzeniami, które są chwytane i od razu wrzucane na rozgrzane węgle. Tak więc w niektórych regionach możemy posmakować na przykład pieczonego pająka (tarantulę). Jego mięso smakuje mniej więcej jak skrzydełka kurczaka.

Nie jest również niczym nadzwyczajnym danie z kraba czy węża. Kobrę należy jednak spożywać w odpowiednim momencie. Tubylcy wierzą, że mięso kobry zjedzone przed pełnią księżyca przynosi pecha. Najlepiej smakuje ona w sosie słodko-kwaśnym. To samo dzieje się z psiną... Nie każda pora dnia jest odpowiednia na posiłek z psa. Na szczęście kambodżańskie restauracje informują turystów o tym, że można u nich zamówić takie danie.

Ryżowe trunki

Dużym zainteresowaniem tubylców i turysów cieszą się kambodżańskie napoje wyskokowe. Pędzony z ryżu bimber jest niezwykle mocnym trunkiem. Jego smak jest lekko cytrynowy. Ten ryżowy alkohol serwowany bywa w plastikowych butelka po napojach.

Z kolei pędzone w przydomowych destylatorniach wino ryżowe ma niezwykle ciekawy smak. Wino to ma właściwości wybuchowe. Sprzedawane jest na bazarach w plastikowych butelkach ze względu na nielegalną produkcję. Często zdarza się, że klienci po zakupieniu butelki zostają spryskani napojem, bo jego zawartość eksplodowała.

Mocne wino, jak wiadomo, powoduje przykre dolegliwości w dniu następnym. W ich uśmierzaniu najlepszy jest wyciskany sok z trzciny cukrowej. To słodkie i zimne lekarstwo bardzo szybko postawi "€žchorego"€ na nogi. Wszelkie dolegliwości złagodzi także orzeźwiający owocowo-jogurtowy koktajl.

Kambodża | Egzotyczna kuchnia Kambodży jest mieszanką wielu wpływów. Kambodża | Egzotyczna kuchnia Kambodży jest mieszanką wielu wpływów (by Tara Angkor Hotel via Flickr).

 

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia w...
Kultura buddyjska w Twoim mieście Kultura buddyjska w Twoim mieście
W dniach 22-28 listopada, na terenie Gdyni i Gdańska, odbywa się trzecia już edycja Trójmiejskiego Festiwalu Kultury Buddyjskiej...
Phnom Penh – Central Market (Psah Thmei) Phnom Penh – Central Market (Psah Thmei)
Znajdziemy tu prawdziwe bogactwo wszelakich towarów, do naszych uszu dobiegał będzie nieustanny gwar negocjatorów cen, zaś kuszące...
Festiwal motocyklowy w Kambodży Festiwal motocyklowy w Kambodży
W przedostatni weekend stycznia około 100 motocyklistów przemierzyło trasę z Bangkoku do Phnom Penh, a następnie do Sihanoukville...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności