Kuchnia Kambodży niewiele różni się od kuchni graniczących z nią krajów: jest ona mieszanką wpływów tajskich i wietnamskich. W obu tych krajach podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż.

Z niego przyrządza się właściwie wszystko, w tym również napoje alkoholowe.

Kambodża | W krajach azjatyckich dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju sosy. Kambodża | W krajach azjatyckich dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju sosy (by Sodanie Chea via Flickr).

Mieszanka wpływów

Ryż gotowany na parze jest zapożyczeniem z kuchni Tajlandii środkowej, natomiast wszelkiego rodzaju makarony ryżowe, sojowe i maniokowe to specjalności kuchni wietnamskiej.

Kuchnia Kambodży swoje tradycje czerpała również z kuchni dalekich Chin, Birmy oraz Indii. Chiński sposób przygotowywania wielu potraw w woku to najbardziej widoczny wyraz tych wpływów. Birmański jest natomiast sposób przyrządzania wieprzowiny czy innych dań z mięsa. Dzięki kuchni laotańskiej stosującej duże ilości przyprawy chili, kuchnia kambodżańska jest czasem bardzo ostra. Lokalne potrawy są zwykle duszone bądź gotowane na parze, a do ich urozmaicenia stosuje się różnorodne sosy, w tym najbardziej popularne - sosy rybne.

Nie możemy także zapomnieć o wpływach francuskich.

Owocowe wariacje

Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia są dla mieszkańców Kambodży wszelkiego rodzaju zupy. Składnikiem tego dania może być właściwie wszystko, począwszy od zielonych bananów poprzez bambus a na ślimakach skończywszy.

W regionie południowo-zachodnim jada się również wszelkiego rodzaju owoce morza urozmaicane dodatkami z kokosów, które w Kambodży nie są traktowane jedynie jako dodatek do deserów. W mleczku kokosowym często gotuje się mięso ryb, a z miąższu kokosa robi się przepyszne sosy.

Kambodża | Aromatyczne i pikantne przyprawy są podstawą wielu dań. Kambodża | Aromatyczne i pikantne przyprawy są podstawą wielu dań (by Sodanie Chea via Flickr).

Desery

W regionie Indochin właściwie nie ma słodkości. Kuchnia tego regionu za desery uznaje wszelkiego rodzaju słodkie owoce, a wśród nich: najsłodsze mangostany. Po rozłupaniu tych owoców ujrzymy przepyszne, słodziutkie jądro z wyglądu podobne do czosnku. Owoc ten był największym smakołykiem angielskiej królowej Wiktorii.

Oprócz owoców popularnym deserem w Kambodży są naleśniki na słodko. Ich farsz wykonuje się z kokosa bądź z jaja wymieszanego z cukrem. Sprzedaż tych smakołyków odbywa się na bazarach, a kawałki dla klientów sprzedawca odcina specjalnymi dużymi nożycami.

Po posiłku często serwowane są koktajle jogurtowe zmiksowane ze świeżymi owocami.

Grillowane pająki

Kambodżańska kuchnia słynie z bardzo egzotycznych dań. Tubylcy uwielbiają żywić się stworzeniami, które są chwytane i od razu wrzucane na rozgrzane węgle. Tak więc w niektórych regionach możemy posmakować na przykład pieczonego pająka (tarantulę). Jego mięso smakuje mniej więcej jak skrzydełka kurczaka.

Nie jest również niczym nadzwyczajnym danie z kraba czy węża. Kobrę należy jednak spożywać w odpowiednim momencie. Tubylcy wierzą, że mięso kobry zjedzone przed pełnią księżyca przynosi pecha. Najlepiej smakuje ona w sosie słodko-kwaśnym. To samo dzieje się z psiną... Nie każda pora dnia jest odpowiednia na posiłek z psa. Na szczęście kambodżańskie restauracje informują turystów o tym, że można u nich zamówić takie danie.

Ryżowe trunki

Dużym zainteresowaniem tubylców i turysów cieszą się kambodżańskie napoje wyskokowe. Pędzony z ryżu bimber jest niezwykle mocnym trunkiem. Jego smak jest lekko cytrynowy. Ten ryżowy alkohol serwowany bywa w plastikowych butelka po napojach.

Z kolei pędzone w przydomowych destylatorniach wino ryżowe ma niezwykle ciekawy smak. Wino to ma właściwości wybuchowe. Sprzedawane jest na bazarach w plastikowych butelkach ze względu na nielegalną produkcję. Często zdarza się, że klienci po zakupieniu butelki zostają spryskani napojem, bo jego zawartość eksplodowała.

Mocne wino, jak wiadomo, powoduje przykre dolegliwości w dniu następnym. W ich uśmierzaniu najlepszy jest wyciskany sok z trzciny cukrowej. To słodkie i zimne lekarstwo bardzo szybko postawi "€žchorego"€ na nogi. Wszelkie dolegliwości złagodzi także orzeźwiający owocowo-jogurtowy koktajl.

Kambodża | Egzotyczna kuchnia Kambodży jest mieszanką wielu wpływów. Kambodża | Egzotyczna kuchnia Kambodży jest mieszanką wielu wpływów (by Tara Angkor Hotel via Flickr).

 

Zainteresują Cię również

Królewski jubileusz (13,14,15 maja 2011) Królewski jubileusz (13,14,15 maja 2011)
Król Kambodży Norodom Sihamoni przyszedł na świat 14 maja 1953 r. jako syn króla Norodoma Sihanouka i królowej Norodom Monineath...
Angkor – bajeczne królestwo Khmerów Angkor – bajeczne królestwo Khmerów
Udajmy się w podróż do magicznej krainy, obdarzonej wspaniałą przyrodą oraz chwalebną i tragiczną w swych skutkach historią. Dajmy...
Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor
Rok rocznie, od 2008 r. począwszy, popularny portal podróżniczy TripAdvisor dzięki głosom i opiniom swoich licznych użytkowników...
15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat 15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat
W ostatni weekend (4-5 XII 2010) na terenie słynnego kompleksu świątynnego Angkor odbył się 15. Międzynarodowy Półmaraton –...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności