Jajko w Kambodży niejedno ma imię. Znajdziemy je ułożone w równych stosikach na khmerskim targu, w postaci sadzonej na hotelowym talerzu, schowane w apetycznej bagietce, a także w wersjach bardziej ekstremalnych: grillowane, stuletnie lub z „niespodzianką” – zawierające rozwiniętego już pisklaka.

Kambodża | Kosz stuletnich jajKambodża | Kosz stuletnich jaj (by Daniel Krieger )

 

Stuletnie jajo

Rozpoznamy je łatwo po czarnej obklejonej popiołem skorupce. Stosiki czarnych, „włochatych”, owalnych kształtów wyrastające pośród koszy z jajami o białej i kremowej skorupce, wzbudzają podejrzenie niejednego turysty.

Stuletnie jajo to prawdziwy rarytas w krajach azjatyckich. Przysmak ten wywodzi się z kuchni chińskiej. Jest to jajo w specjalny sposób zakonserwowane i – co poniekąd tłumaczy jego nazwę – przez długi czas (raczej 100 dni niż 100 lat) przechowywane, zanim trafi na talerze smakoszy.

Jajka tego typu przygotowuje się poprzez umieszczenie ich w szczelnie zamykanym blaszanym pojemniku, wypełnionym roztworem z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżu i wody. Jajka leżakują tam sobie około trzech miesięcy, stając się w międzyczasie uczestnikami procesu gaszenia wapna. W efekcie otrzymujemy jajko o brązowym lub czarnym, galaretowatym białku i zielonkawym żółtku (nazwy „białko” i „żółtko” właściwie tracą w tym momencie rację bytu).

Kambodża | Grillowane jaja na patykuKambodża | Grillowane jaja na patyku (by waitn2fly )

Grillowane jaja

W Kambodży na wielu ulicznych stoiskach z jedzeniem znajdziemy jaja nadziane na patyk razem ze skorupką, z wolna prażące się na grillowym ruszcie. Sposób przygotowania takich jaj może zaskoczyć niejednego turystę. Widziana na ich szczycie dziurka, przez którą wystaje trochę apetycznej zawartości, już powinna dać nam trochę do myślenia.

Pierwszy etap przygotowania tej potrawy nie okaże się skomplikowany, jeśli kiedykolwiek robiliśmy wydmuszki. Otóż, wykonując w jajku dwa otwory, trzeba wydmuchać jego zwartość do miseczki. Następnie jajeczną masę miesza się z pieprzem, brązowym cukrem i sosem rybnym. Przygotowany „farsz” za pomocą lejka wlewa się z powrotem do pustych skorupek jaj, umieszczonych na parowarze. Jaka po ugotowaniu nadziewa się na długą wykałaczkę i dopiero na sam koniec umieszcza na grillu.

Może jest to jakiś pomysł, aby zaskoczyć znajomych w majówkę?

Kambodża | Jaja na targu w Phnom Penh. Kacze mają zazwyczaj biała skorupkę, zaś kurze – kremowąKambodża | Jaja na targu w Phnom Penh. Kacze mają zazwyczaj biała skorupkę, zaś kurze – kremową (by electricnerve )

Balut – jajko z niespodzianką

To jedna z bardziej kontrowersyjnych (oczywiście wśród turystów) potraw kuchni khmerskiej. Jajka tego typu popularne są również w innych krajach azjatyckich.

Cała istota tego dania polega na tym, że w gotowanym jajku, najczęściej kaczym, znajduje się ukształtowany już pisklak. Tak, taki z dzióbkiem i piórkami.

Danie to prezentuje się naprawdę drastycznie, a smakuje ponoć jak delikatne, ugotowane mięso drobiowe.

Jajko spożywa się po ugotowaniu, najlepiej w całości.

Kambodża | Jaja na sprzedaż w Battambang – do wyboru, do koloru!Kambodża | Jaja na sprzedaż w Battambang – do wyboru, do koloru! (by magical-world )

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia w...
„Słoneczna” przyszłość Kambodży „Słoneczna” przyszłość Kambodży
Fundusz Rozwoju Obszarów Wiejskich Kambodży planuje hurtowy zakup 12 000 systemów solarnych paneli, mających dostarczać...
Hindusi chcą skopiować Angkor Wat Hindusi chcą skopiować Angkor Wat
Angkor Wat znaczy wiele: jest kambodżańskim symbolem narodowym, arcydziełem architektonicznym, kamiennym świadectwem minionej...
Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor
Rok rocznie, od 2008 r. począwszy, popularny portal podróżniczy TripAdvisor dzięki głosom i opiniom swoich licznych użytkowników...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności