Jajko w Kambodży niejedno ma imię. Znajdziemy je ułożone w równych stosikach na khmerskim targu, w postaci sadzonej na hotelowym talerzu, schowane w apetycznej bagietce, a także w wersjach bardziej ekstremalnych: grillowane, stuletnie lub z „niespodzianką” – zawierające rozwiniętego już pisklaka.

Kambodża | Kosz stuletnich jajKambodża | Kosz stuletnich jaj (by Daniel Krieger )

 

Stuletnie jajo

Rozpoznamy je łatwo po czarnej obklejonej popiołem skorupce. Stosiki czarnych, „włochatych”, owalnych kształtów wyrastające pośród koszy z jajami o białej i kremowej skorupce, wzbudzają podejrzenie niejednego turysty.

Stuletnie jajo to prawdziwy rarytas w krajach azjatyckich. Przysmak ten wywodzi się z kuchni chińskiej. Jest to jajo w specjalny sposób zakonserwowane i – co poniekąd tłumaczy jego nazwę – przez długi czas (raczej 100 dni niż 100 lat) przechowywane, zanim trafi na talerze smakoszy.

Jajka tego typu przygotowuje się poprzez umieszczenie ich w szczelnie zamykanym blaszanym pojemniku, wypełnionym roztworem z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżu i wody. Jajka leżakują tam sobie około trzech miesięcy, stając się w międzyczasie uczestnikami procesu gaszenia wapna. W efekcie otrzymujemy jajko o brązowym lub czarnym, galaretowatym białku i zielonkawym żółtku (nazwy „białko” i „żółtko” właściwie tracą w tym momencie rację bytu).

Kambodża | Grillowane jaja na patykuKambodża | Grillowane jaja na patyku (by waitn2fly )

Grillowane jaja

W Kambodży na wielu ulicznych stoiskach z jedzeniem znajdziemy jaja nadziane na patyk razem ze skorupką, z wolna prażące się na grillowym ruszcie. Sposób przygotowania takich jaj może zaskoczyć niejednego turystę. Widziana na ich szczycie dziurka, przez którą wystaje trochę apetycznej zawartości, już powinna dać nam trochę do myślenia.

Pierwszy etap przygotowania tej potrawy nie okaże się skomplikowany, jeśli kiedykolwiek robiliśmy wydmuszki. Otóż, wykonując w jajku dwa otwory, trzeba wydmuchać jego zwartość do miseczki. Następnie jajeczną masę miesza się z pieprzem, brązowym cukrem i sosem rybnym. Przygotowany „farsz” za pomocą lejka wlewa się z powrotem do pustych skorupek jaj, umieszczonych na parowarze. Jaka po ugotowaniu nadziewa się na długą wykałaczkę i dopiero na sam koniec umieszcza na grillu.

Może jest to jakiś pomysł, aby zaskoczyć znajomych w majówkę?

Kambodża | Jaja na targu w Phnom Penh. Kacze mają zazwyczaj biała skorupkę, zaś kurze – kremowąKambodża | Jaja na targu w Phnom Penh. Kacze mają zazwyczaj biała skorupkę, zaś kurze – kremową (by electricnerve )

Balut – jajko z niespodzianką

To jedna z bardziej kontrowersyjnych (oczywiście wśród turystów) potraw kuchni khmerskiej. Jajka tego typu popularne są również w innych krajach azjatyckich.

Cała istota tego dania polega na tym, że w gotowanym jajku, najczęściej kaczym, znajduje się ukształtowany już pisklak. Tak, taki z dzióbkiem i piórkami.

Danie to prezentuje się naprawdę drastycznie, a smakuje ponoć jak delikatne, ugotowane mięso drobiowe.

Jajko spożywa się po ugotowaniu, najlepiej w całości.

Kambodża | Jaja na sprzedaż w Battambang – do wyboru, do koloru!Kambodża | Jaja na sprzedaż w Battambang – do wyboru, do koloru! (by magical-world )

Zainteresują Cię również

Kalendarium dziejów Kambodży Kalendarium dziejów Kambodży
Naukowcy nie mają pewności, co do początków ludzkiego osadnictwa na terenach dzisiejszej Kambodży. Badania z terenu jednej z...
15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat 15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat
W ostatni weekend (4-5 XII 2010) na terenie słynnego kompleksu świątynnego Angkor odbył się 15. Międzynarodowy Półmaraton –...
Nowy Rok 2554 i święto Vesak Nowy Rok 2554 i święto Vesak
13 kwietnia rozpoczął się w Kambodży nowy rok, w krajach Zachodu – 2010, zaś według kalendarza buddyjskiego – 2554...
Wolność w Azji – kino społeczne na Pięciu Smakach Wolność w Azji – kino społeczne na Pięciu Smakach
Chiny, Kambodża, Malezja, Tybet i Birma to kraje, w których problemy zagłębili się twórcy filmów sekcji Wolność w Azji,...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności