Kambodża – tropikalny raj – jest miejscem, gdzie zawsze znajdziemy świeże i przepyszne owoce. Są pełne kolorów, aromatów i dziwnych kształtów. Oprócz popularnych grejpfrutów i bananów na lokalnych targach można spotkać takie owoce jak:

Kambodża | Miąższ pitaji wyglądem przypomina kiwiKambodża | Miąższ pitaji wyglądem przypomina kiwi (by Maurizio Albissola.com )

 

Pitaja (smoczy owoc lub truskawkowa gruszka)

Jest to soczysty owoc w różowo-fioletowej skórce, z białym miąższem i czarnymi pestkami (podobnie jak kiwi). Pitaja w smaku jest delikatna, półsłodka. Owoc można jeść w sposób bezpośredni lub jako napar, bardzo często podawany jest też w deserach lodowych.

Oskomian, czyli „gwiaździsty owoc”

Te gwieździste owoce są jagodami wiecznie zielonych drzew, których wysokość sięgać może nawet 10 m. Oskomian swoją nazwę zawdzięcza kształtowi, który po przecięciu przypomina gwiazdę. Można go jeść na surowo, ze skórką i nasionami. Często dodawany jest do sałatek, a także do dań mięsnych i rybnych. W smaku jest lekko pikantny, a gdy jest w pełni dojrzały – słodki.

Kambodża | Oskomian, czyli „gwiaździsty owoc”Kambodża | Oskomian, czyli „gwiaździsty owoc” (by yimhafiz )

Mangostan

Jest to jeden z najdelikatniejszych i najzdrowszych owoców w Kambodży. Twarda i gruba skórka przypomina awokado. Miąższ zawiera kilka białych i soczystych nasion. W smaku jest słodki, przypomina morelę, ananasa i pomarańczę.

Liczi

Śliwka chińska, bo tak często nazywany jest ten owoc, pochodzi z wiecznie zielonego drzewa. Kształtem przypomina malinę lub truskawkę. Liczi dostępne są na każdym straganie w Kambodży. Miąższ jest słodki i soczysty.  Można je suszyć i zamrażać. Świetnie nadają się jako dodatek do deserów.

100 g świeżych owoców liczi zawiera około 50 mg witaminy C, co daje ponad 40% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka.

Papaja

Jest to owalny lub gruszkowaty owoc o miękkiej, zmieniającej kolor skórce, z zielonego na ciemnożółty lub pomarańczowy. Miąższ jest jasny, pomarańczowy lub różowy i zawiera dużą ilość jadalnych nasion.

Rambutan

Owoc przypomina liczi, ale często jest znacznie większy. Skórka jest miękka i kolczasta. Miąższ jest słodki i soczysty. Owoce rambutanu mogą być spożywane na surowo lub przetwarzane.

Tolep (Kaki)

Ten pomarańczowy owoc kształtem przypomina pomidora. W smaku jest bardzo podobny do mango. Jest nieco mniej słodki, bardzo delikatny i łagodny. Jest bardzo bogatym źródłem witamin: A i C, żelaza, cukrów, potasu, fosforu oraz wapnia.

Kambodża | Durian - król owocówKambodża | Durian - król owoców (by yimhafiz )

Durian

Jest to kolczasty owoc o owalnym kształcie. Może mieć kolory od żółtego do szarozielonego. Miąższ składa się z segmentów, które zawierają około 6 nasion.

Durian charakteryzuje się specyficznym zapachem, bardzo intensywnym i nieprzyjemnym. W pomieszczeniach może utrzymywać się nawet do kilku godzin.

Owoc najczęściej spożywa się na surowo. Produkuje się również z niego marmolady oraz soki.

Kambodża | Longan rosnacy na drzewieKambodża | Longan rosnacy na drzewie (by jun_w_chan )

Nashi

Owoc wyglądem przypomina jabłko, a smakuje jak gruszka. Jest bardzo delikatny, słodki i soczysty. Dojrzałe nashi jest jędrne w dotyku i ma jasny kolor. Jeśli jest zbyt kwaśny to znaczy, że jest niedojrzały. Owoc można jeść na surowo, świetnie też smakuje w konfiturach oraz jako dodatek do deserów. Nadaje się również do suszenia.

Nashi jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, błonnika, przeciwutleniaczy oraz potasu.

Longan

Nazwa owocu pochodzi z języka chińskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „oko smoka”. Longan jest nieco mniejszy od liczi, skórka jest gładka, w kolorze od ciemnożółtej do brązowo-czerwonej. Miąższ jest biały, półprzezroczysty.

W smaku jest słodki i bardzo aromatyczny. Owoce longan świetnie nadają się do suszenia i konserwowania. Dodawane są także do deserów, sosów oraz zup.

Mango

Jest to jeden z najsłodszych owoców na świecie. Kambodżańskie mango jest mniejsze od tych pochodzących z Malezji, Tajlandii czy Indii.

Cainito

Owoc przypomina jabłko i rośnie na wiecznie zielonych drzewach. Jego skórka zwykle jest fioletowa, są też odmiany żółte lub zielono-białe. Cainito najlepiej smakuje schłodzone. W smaku jest słodkie, idealnie nadaje się do deserów.

Kambodża | Owoce licziKambodża | Owoce liczi (by bokchoi-snowpea )

 

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i...
Kultura buddyjska w Twoim mieście Kultura buddyjska w Twoim mieście
W dniach 22-28 listopada, na terenie Gdyni i Gdańska, odbywa się trzecia już edycja Trójmiejskiego Festiwalu Kultury...
Nowy Rok 2554 i święto Vesak Nowy Rok 2554 i święto Vesak
13 kwietnia rozpoczął się w Kambodży nowy rok, w krajach Zachodu – 2010, zaś według kalendarza buddyjskiego – 2554....
Ile razy mieszkańcy Kambodży świętują Nowy Rok? Ile razy mieszkańcy Kambodży świętują Nowy Rok?
Mieszkańcy Kambodży po raz pierwszy witają Nowy Rok według kalendarza gregoriańskiego, czyli 1 stycznia, po raz drugi – wed...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności