Kampot to niewielka wieś położona nad rzeką w południowej części Kambodży. Znana jest z produkcji najlepszego na świecie pieprzu. Już nawet w latach 50. żadna szanująca się francuska restauracja nie mogła obyć się bez pieprzu z Kambodży.

Kambodża | 1 kg pieprzu Kampot kosztuje około 50 USDKambodża | 1 kg pieprzu Kampot kosztuje około 50 USD (by mwiththeat )

 

Historia plantacji w Kampot

Historia uprawy pieprzu w Kambodży sięga czasów najdawniejszych. Na pewno znana była już w Angkorze (802 – 1432 r.) – po raz pierwszy opisał ją chiński podróżnik Tchéou Ta Kouan w XIII wieku.

Plantacja pieprzu w Kampot powstała w latach 1873-1874, gdy sułtan indonezyjskiej prowincji Aceh spalił swoją własną plantację pieprzu w obawie, by nie dostała się w ręce Holendrów, a pozostałą jej część przeniósł do kambodżańskiej prowincji.

Na początku XX wieku, Kambodża eksportowała już 8 tysięcy ton pieprzu Kampot, a w 1960 roku liczba ta wzrosła do miliona ton. Jednym z kluczowych importerów pieprzu z Kambodży jest Francja.

Rolnicy przez kilka pokoleń uprawiali pieprz eksperymentując z tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami w celu zapewnienia jego jak najwyższej jakości.

Jakość pieprzu

Doskonała jakość pieprzu w dużej mierze zależy od sposobu suszenia. Pieprz Kampot suszony jest na słońcu, a nie za pomocą maszyn. Dzięki temu jego naturalny aromat i smak zostaje zachowany, a proces suszenia jest przyjazny środowisku. Należy uważać, by nie kupić fałszywego pieprzu. Na rynkach lokalnych często sprzedawany jest pieprz Kampot wymieszany z niższej jakości pieprzem z Wietnamu.

Pieprz z prowincji Kampot jest jednym z pierwszych produktów w Kambodży, które otrzymały specjalną etykietę GI – geographical indication zapewniającą ochronę nazwy oraz potwierdzającą jego jakość i niepowtarzalność.

Smak i aromat

Pieprz Kampot jest niezwykle wysoko ceniony przez smakoszy na całym świecie. Jego wyrazisty, aromatyczny zapach uczynił go królem przypraw kuchni francuskiej. Smak pieprzu może się wahać od lekko słodkiego z delikatną nutą kwiatu do bardzo ostrego.

Pieprz Kampot jest idealną przyprawą do produktów morskich.

Pieprz Kampot możemy kupić w atrakcyjnych, jedwabnych torbach. Worki występują najczęściej w kilku rozmiarach: 30 gramów pieprzu za około 1,5-3 USD oraz 100 gramów za 4-5 USD. Za kilogram czystego pieprzu Kampot zapłacimy około 50 USD.

Warto kupić prawdziwy pieprz Kampot, ponieważ dzięki temu wspieramy lokalnych rolników. Uprawa pieprzu jest w tym regionie głównym źródłem dochodu. Średnie dzienne wynagrodzenie pracownika plantacji wynosi około 5 USD.

Kambodża | Śweży, zielony pieprzKambodża | Śweży, zielony pieprz (by slapers )

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia w...
„Słoneczna” przyszłość Kambodży „Słoneczna” przyszłość Kambodży
Fundusz Rozwoju Obszarów Wiejskich Kambodży planuje hurtowy zakup 12 000 systemów solarnych paneli, mających dostarczać...
Hindusi chcą skopiować Angkor Wat Hindusi chcą skopiować Angkor Wat
Angkor Wat znaczy wiele: jest kambodżańskim symbolem narodowym, arcydziełem architektonicznym, kamiennym świadectwem minionej...
Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor
Rok rocznie, od 2008 r. począwszy, popularny portal podróżniczy TripAdvisor dzięki głosom i opiniom swoich licznych użytkowników...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności