Kampot to niewielka wieś położona nad rzeką w południowej części Kambodży. Znana jest z produkcji najlepszego na świecie pieprzu. Już nawet w latach 50. żadna szanująca się francuska restauracja nie mogła obyć się bez pieprzu z Kambodży.

Kambodża | 1 kg pieprzu Kampot kosztuje około 50 USDKambodża | 1 kg pieprzu Kampot kosztuje około 50 USD (by mwiththeat )

 

Historia plantacji w Kampot

Historia uprawy pieprzu w Kambodży sięga czasów najdawniejszych. Na pewno znana była już w Angkorze (802 – 1432 r.) – po raz pierwszy opisał ją chiński podróżnik Tchéou Ta Kouan w XIII wieku.

Plantacja pieprzu w Kampot powstała w latach 1873-1874, gdy sułtan indonezyjskiej prowincji Aceh spalił swoją własną plantację pieprzu w obawie, by nie dostała się w ręce Holendrów, a pozostałą jej część przeniósł do kambodżańskiej prowincji.

Na początku XX wieku, Kambodża eksportowała już 8 tysięcy ton pieprzu Kampot, a w 1960 roku liczba ta wzrosła do miliona ton. Jednym z kluczowych importerów pieprzu z Kambodży jest Francja.

Rolnicy przez kilka pokoleń uprawiali pieprz eksperymentując z tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami w celu zapewnienia jego jak najwyższej jakości.

Jakość pieprzu

Doskonała jakość pieprzu w dużej mierze zależy od sposobu suszenia. Pieprz Kampot suszony jest na słońcu, a nie za pomocą maszyn. Dzięki temu jego naturalny aromat i smak zostaje zachowany, a proces suszenia jest przyjazny środowisku. Należy uważać, by nie kupić fałszywego pieprzu. Na rynkach lokalnych często sprzedawany jest pieprz Kampot wymieszany z niższej jakości pieprzem z Wietnamu.

Pieprz z prowincji Kampot jest jednym z pierwszych produktów w Kambodży, które otrzymały specjalną etykietę GI – geographical indication zapewniającą ochronę nazwy oraz potwierdzającą jego jakość i niepowtarzalność.

Smak i aromat

Pieprz Kampot jest niezwykle wysoko ceniony przez smakoszy na całym świecie. Jego wyrazisty, aromatyczny zapach uczynił go królem przypraw kuchni francuskiej. Smak pieprzu może się wahać od lekko słodkiego z delikatną nutą kwiatu do bardzo ostrego.

Pieprz Kampot jest idealną przyprawą do produktów morskich.

Pieprz Kampot możemy kupić w atrakcyjnych, jedwabnych torbach. Worki występują najczęściej w kilku rozmiarach: 30 gramów pieprzu za około 1,5-3 USD oraz 100 gramów za 4-5 USD. Za kilogram czystego pieprzu Kampot zapłacimy około 50 USD.

Warto kupić prawdziwy pieprz Kampot, ponieważ dzięki temu wspieramy lokalnych rolników. Uprawa pieprzu jest w tym regionie głównym źródłem dochodu. Średnie dzienne wynagrodzenie pracownika plantacji wynosi około 5 USD.

Kambodża | Śweży, zielony pieprzKambodża | Śweży, zielony pieprz (by slapers )

Zainteresują Cię również

Kalendarium dziejów Kambodży Kalendarium dziejów Kambodży
Naukowcy nie mają pewności, co do początków ludzkiego osadnictwa na terenach dzisiejszej Kambodży. Badania z terenu jednej z...
15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat 15. Międzynarodowy Półmaraton Angkor Wat
W ostatni weekend (4-5 XII 2010) na terenie słynnego kompleksu świątynnego Angkor odbył się 15. Międzynarodowy Półmaraton –...
Nowy Rok 2554 i święto Vesak Nowy Rok 2554 i święto Vesak
13 kwietnia rozpoczął się w Kambodży nowy rok, w krajach Zachodu – 2010, zaś według kalendarza buddyjskiego – 2554...
Wolność w Azji – kino społeczne na Pięciu Smakach Wolność w Azji – kino społeczne na Pięciu Smakach
Chiny, Kambodża, Malezja, Tybet i Birma to kraje, w których problemy zagłębili się twórcy filmów sekcji Wolność w Azji,...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności