Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny robiony jest z ryb. Jest to jeden z głównych dodatków do potraw w kuchni khmerskiej i całej Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje go ostry i intensywny zapach ryb.

Do wyprodukowania takiego sosu wystarczą trzy składniki: owoce morza, sól i woda.

Kambodża | Sos rybny robi się ze świeżych, małych rybekKambodża | Sos rybny robi się ze świeżych, małych rybek (by alex-photos )

 

Z czego robi się sos rybny?

Te najbardziej komercyjne sosy wytwarzane są z ryb morskich. W Kambodży wiele osób wytwarza je samodzielnie w domu – wówczas głównym składnikiem są ryby złowione w jeziorze Tonle Sap.

Proces wytwarzania sosu

Aby sos rybny był dobrej jakości, ryby powinny być świeże, dobrze wymyte, osuszone i posypane solą. Następnie wrzucane są do dużych glinianych dzbanów i zalewane wodą. Tak wypełnione zbiorniki przykrywa się matami bambusowymi (często z jakimiś obciążnikami), aby zawartość nie unosiła się podczas procesu fermentacji i rozpadu. Obecnie, w nowoczesnych firmach, proces fermentacji ryb zachodzi w dużych, betonowych zbiornikach.

Tak przygotowane naczynia ustawia się w ciepłym nasłonecznionym miejscu na okres od 9 do 12 miesięcy. Co jakiś czas ryby są odkrywane, aby mogły "pooddychać" i aby bezpośrednio podziałały na nie promienie słoneczne. Jest to niezbędne, aby sos rybny był najwyższej jakości.

Po zakończonej fermentacji wytworzoną ciecz filtruje się, przelewa do słoików i przez kolejne 2 tygodnie wystawia na słońce, bez przykrycia. Po tym czasie sos jest gotowy do butelkowania.

Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia". W sprzedaży są również tańsze sosy, z drugiego lub trzeciego "tłoczenia". Najgorsze sosy powstają poprzez gotowanie ryb w wodzie morskiej. Takich sosów się wystrzegajmy.

Kambodża | Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego Kambodża | Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia" (by zosoiv71 )

Jakość sosu rybnego

Na co warto zwrócić uwagę kupując sos rybny:

  • Kolor – warto porównać kolory sosów rybnych na półce. Te najlepsze są czerwono-brązowe.
  • Butelka – sosy wyższej jakości sprzedawane są w szklanych butelkach, te gorsze – w plastikowych.
  • Cena – wyższa jakość sosu rybnego związana jest też z wyższą ceną.

Kambodża | Sos rybny Kambodża | Sos rybny (by clayirving )

Zainteresują Cię również

„Słoneczna” przyszłość Kambodży „Słoneczna” przyszłość Kambodży
Fundusz Rozwoju Obszarów Wiejskich Kambodży planuje hurtowy zakup 12 000 systemów solarnych paneli, mających dostarczać...
Kultura buddyjska w Twoim mieście Kultura buddyjska w Twoim mieście
W dniach 22-28 listopada, na terenie Gdyni i Gdańska, odbywa się trzecia już edycja Trójmiejskiego Festiwalu Kultury Buddyjskiej...
Szef opozycji skazany na 10 lat więzienia Szef opozycji skazany na 10 lat więzienia
Przywódca kambodżańskiej opozycji Sam Rainsy został skazany na 10 lat więzienia. Rainsy jest przewodniczącym jedynej partii...
Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor Siem Reap wyróżnione przez TripAdvisor
Rok rocznie, od 2008 r. począwszy, popularny portal podróżniczy TripAdvisor dzięki głosom i opiniom swoich licznych użytkowników...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności