Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny robiony jest z ryb. Jest to jeden z głównych dodatków do potraw w kuchni khmerskiej i całej Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje go ostry i intensywny zapach ryb.
Do wyprodukowania takiego sosu wystarczą trzy składniki: owoce morza, sól i woda.
Kambodża | Sos rybny robi się ze świeżych, małych rybek (by alex-photos )
Z czego robi się sos rybny?
Te najbardziej komercyjne sosy wytwarzane są z ryb morskich. W Kambodży wiele osób wytwarza je samodzielnie w domu – wówczas głównym składnikiem są ryby złowione w jeziorze Tonle Sap.
Proces wytwarzania sosu
Aby sos rybny był dobrej jakości, ryby powinny być świeże, dobrze wymyte, osuszone i posypane solą. Następnie wrzucane są do dużych glinianych dzbanów i zalewane wodą. Tak wypełnione zbiorniki przykrywa się matami bambusowymi (często z jakimiś obciążnikami), aby zawartość nie unosiła się podczas procesu fermentacji i rozpadu. Obecnie, w nowoczesnych firmach, proces fermentacji ryb zachodzi w dużych, betonowych zbiornikach.
Tak przygotowane naczynia ustawia się w ciepłym nasłonecznionym miejscu na okres od 9 do 12 miesięcy. Co jakiś czas ryby są odkrywane, aby mogły "pooddychać" i aby bezpośrednio podziałały na nie promienie słoneczne. Jest to niezbędne, aby sos rybny był najwyższej jakości.
Po zakończonej fermentacji wytworzoną ciecz filtruje się, przelewa do słoików i przez kolejne 2 tygodnie wystawia na słońce, bez przykrycia. Po tym czasie sos jest gotowy do butelkowania.
Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia". W sprzedaży są również tańsze sosy, z drugiego lub trzeciego "tłoczenia". Najgorsze sosy powstają poprzez gotowanie ryb w wodzie morskiej. Takich sosów się wystrzegajmy.
Kambodża | Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia" (by zosoiv71 )
Jakość sosu rybnego
Na co warto zwrócić uwagę kupując sos rybny:
- Kolor – warto porównać kolory sosów rybnych na półce. Te najlepsze są czerwono-brązowe.
- Butelka – sosy wyższej jakości sprzedawane są w szklanych butelkach, te gorsze – w plastikowych.
- Cena – wyższa jakość sosu rybnego związana jest też z wyższą ceną.
Kambodża | Sos rybny (by clayirving )
Zainteresują Cię również



