Jak sama nazwa wskazuje, sos rybny robiony jest z ryb. Jest to jeden z głównych dodatków do potraw w kuchni khmerskiej i całej Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje go ostry i intensywny zapach ryb.

Do wyprodukowania takiego sosu wystarczą trzy składniki: owoce morza, sól i woda.

Kambodża | Sos rybny robi się ze świeżych, małych rybekKambodża | Sos rybny robi się ze świeżych, małych rybek (by alex-photos )

 

Z czego robi się sos rybny?

Te najbardziej komercyjne sosy wytwarzane są z ryb morskich. W Kambodży wiele osób wytwarza je samodzielnie w domu – wówczas głównym składnikiem są ryby złowione w jeziorze Tonle Sap.

Proces wytwarzania sosu

Aby sos rybny był dobrej jakości, ryby powinny być świeże, dobrze wymyte, osuszone i posypane solą. Następnie wrzucane są do dużych glinianych dzbanów i zalewane wodą. Tak wypełnione zbiorniki przykrywa się matami bambusowymi (często z jakimiś obciążnikami), aby zawartość nie unosiła się podczas procesu fermentacji i rozpadu. Obecnie, w nowoczesnych firmach, proces fermentacji ryb zachodzi w dużych, betonowych zbiornikach.

Tak przygotowane naczynia ustawia się w ciepłym nasłonecznionym miejscu na okres od 9 do 12 miesięcy. Co jakiś czas ryby są odkrywane, aby mogły "pooddychać" i aby bezpośrednio podziałały na nie promienie słoneczne. Jest to niezbędne, aby sos rybny był najwyższej jakości.

Po zakończonej fermentacji wytworzoną ciecz filtruje się, przelewa do słoików i przez kolejne 2 tygodnie wystawia na słońce, bez przykrycia. Po tym czasie sos jest gotowy do butelkowania.

Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia". W sprzedaży są również tańsze sosy, z drugiego lub trzeciego "tłoczenia". Najgorsze sosy powstają poprzez gotowanie ryb w wodzie morskiej. Takich sosów się wystrzegajmy.

Kambodża | Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego Kambodża | Najlepsze sosy rybne pochodzą z pierwszego "tłoczenia" (by zosoiv71 )

Jakość sosu rybnego

Na co warto zwrócić uwagę kupując sos rybny:

  • Kolor – warto porównać kolory sosów rybnych na półce. Te najlepsze są czerwono-brązowe.
  • Butelka – sosy wyższej jakości sprzedawane są w szklanych butelkach, te gorsze – w plastikowych.
  • Cena – wyższa jakość sosu rybnego związana jest też z wyższą ceną.

Kambodża | Sos rybny Kambodża | Sos rybny (by clayirving )

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i...
Festiwal Kultury Narodowej w Pailin Festiwal Kultury Narodowej w Pailin
W prowincji Pailin, znajdującej się około 400 km na zachód od Phnom Penh, niedawno zakończył się trwający od 2 marca...
Kultura buddyjska w Twoim mieście Kultura buddyjska w Twoim mieście
W dniach 22-28 listopada, na terenie Gdyni i Gdańska, odbywa się trzecia już edycja Trójmiejskiego Festiwalu Kultury...
Banteay Srei – Cytadela Piękności Banteay Srei – Cytadela Piękności
Świątynia Banteay Srei, leżąca w odległości ok. 30 km na północ od Siem Reap i 20 km od centrum Angkoru, należy do...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności