Zioła i przyprawy odgrywają w kuchni khmerskiej bardzo ważną rolę. Kambodża, dzięki swojemu tropikalnemu klimatowi posiada wiele roślin, które są aromatyczne i zawsze świeże. Do najczęściej używanych ziół i przypraw należą:

Kambodża | Świeża kolendraKambodża | Świeża kolendra (by dasqfamily )

 

Kurkuma (Ostryż)

Jest to bardzo popularna przyprawa w kuchni azjatyckiej. Dodawana jest do wielu khmerskich potraw. Jest ona również składnikiem curry, nadaje jej złoty kolor.

Kurkuma ma również zastosowanie w farmaceutyce: przyśpiesza gojenie ran. Obecnie trwają badania nad zastosowaniem jej w leczeniu takich chorób jak:  cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Słodka bazylia

Jest to roślina zielona, jednoroczna. Jej zapach podobny jest do goździków. Dodawana jest do zup, sosów i potraw mięsnych. Można ją suszyć i zamrażać, ale najsmaczniejsza jest świeża. Bazylia działa także doskonale jako odstraszacz komarów.

Kambodża | Słodka bazyliaKambodża | Słodka bazylia (by quinnanya )

Tamaryndowiec

Owoc z wiecznie zielonego drzewa tamaryndowca jest popularną przyprawą dodawaną do azjatyckich zup i sosów. Młode owoce w smaku są kwaśne, starsze – słodkie.

Galangal

Popularny dodatek do zup i sosów. Wyglądem i smakiem przypomina imbir. W smaku jest ostry, może przypominać nawet musztardę.

Podobnie jak imbir, stosowany jest w chorobie lokomocyjnej.

Wilec wodny

Roślina w smaku przypomina szpinak dlatego też często nazywana jest szpinakiem wodnym. W kuchni khmerskiej wykorzystywane są jej liście, ale w innych azjatyckich krajach spożywane są też łodygi. Wilec wodny rośnie na terenach bagnistych.

Trawa cytrynowa

Jest to wieloletnia roślina o podłużnych liściach, wyglądem przypominająca trawę. Można ją spożywać świeżą lub suszyć. Ma silny, intensywny zapach cytrynowy. Jest ona głównym składnikiem pasty curry. Świeże listki trawy cytrynowej idealnie nadają się do parzenia orzeźwiających herbat.

Krachai

Roślina spokrewniona z imbirem, ale w smaku jest trochę łagodniejsza. Bulwy są koloru żółtego, skóra jest brązowa. Charakteryzuje je silny, charakterystyczny zapach.  Krachai jest jednym z głównych składników pasty curry.

Kolendra

Jest to jedno z najpopularniejszych ziół w kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypomina natkę pietruszki, charakteryzuje ją lekki, pieprzowy smak. Kolendrę dodaje się najczęściej do potraw z curry. Należy jednak pamiętać, że jej świeże liście dodaje się pod koniec gotowania ponieważ bardzo szybko tracą smak.

Kambodża | Trawa cytrynowaKambodża | Trawa cytrynowa (by Kisså )

Limonka kaffir

W kuchni khmerskiej stosowana jest jedynie skórka z owoców. Najczęściej dodaje się ją do pasty curry, dając jej aromatyczny, intensywny smak.

Sok z limonki używany jest w medycynie tradycyjnej, a kobiety używają go jako odżywka do włosów.

Liście limonki kaffir

Liście limonki są bardzo często stosowane w kuchni khmerskiej najczęściej do zup i potraw z curry. Mają bardzo intensywny i aromatyczny smak oraz zapach.  Można je również suszyć oraz mrozić.

Kambodża | Krachai - chiński imbirKambodża | Krachai - chiński imbir (by clayirving )

Zainteresują Cię również

Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach Krótka wizyta u lekarza medycyny tropikalnej w pytaniach i odpowiedziach
Wielu turystów, szczególnie tych wybierających się w tropiki po raz pierwszy, nurtują pytania dotyczące bezpieczeństwa i...
Festiwal Kultury Narodowej w Pailin Festiwal Kultury Narodowej w Pailin
W prowincji Pailin, znajdującej się około 400 km na zachód od Phnom Penh, niedawno zakończył się trwający od 2 marca...
Kultura buddyjska w Twoim mieście Kultura buddyjska w Twoim mieście
W dniach 22-28 listopada, na terenie Gdyni i Gdańska, odbywa się trzecia już edycja Trójmiejskiego Festiwalu Kultury...
Banteay Srei – Cytadela Piękności Banteay Srei – Cytadela Piękności
Świątynia Banteay Srei, leżąca w odległości ok. 30 km na północ od Siem Reap i 20 km od centrum Angkoru, należy do...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności