Z pewnością wielu z nas znana jest kuchnia azjatycka w odmianie chińskiej, japońskiej, wietnamskiej czy tajskiej, ale czy wiemy cokolwiek o daniach pochodzących z Laosu? Jeśli nie, to z pewnością warto przyjrzeć im się bliżej.

A zatem: jak pachnie i smakuje Laos?

Obiad po laotańsku (laab, Beer Lao i lepki ryż)Laos | Obiad po laotańsku (laab, Beer Lao i lepki ryż) (by Basil Strahm )

 

Lepki ryż i ryby

Bazę laotańskiej kuchni stanowią ryż (najczęściej kleisty), makarony, ryby, mięso, świeże zioła oraz warzywa. Z mięs chętnie spożywa się drób, wieprzowinę, mięso bawole i zwierzęta leśne.

Lepki ryż spożywany jest najczęściej za pomocą palców, formowany w małe kuleczki.

Do smażenia powszechnie używa się oleju kokosowego.

Zupy

Jeśli skosztujemy tutejszych zup, z pewnością zauważymy, że często są one kwaskowate. To zasługa marynowanych warzyw – kwaśna zaprawa jest w Laosie bardzo popularna.

Spróbujemy tu nawet... lokalnego kapuśniaku (Keng Kalampi). Poza kapustą chińską, znajdziemy w nim imbir, chili, kurkumę, trawę cytrynową, pieczarki, sos rybny i kawałki kurczaka, więc trudno mówić o podobieństwie do znanego nam rodzimego przysmaku.

Niech nie zdziwi nas też zupa z makaronem podana na śniadanie.

Z kulinarnych ciekawostek można wymienić tu zupę z mrówczych jaj czy ciemną zupę z młodych pędów bambusa.

Sałatka z zielonej papaiLaos | Sałatka z zielonej papai (by Matt @ PEK )

Laap – laotański „tatar”

Laotański laap to danie z mięsa, drobiu, podrobów lub ryb. Mięso jest mielone lub drobno siekane, wymieszane z ryżem i doprawione sosem sojowym, limonką oraz ziołami.

Podobnie jak nasz tatar danie to, w zależności od wariacji, może być spożywane na surowo lub półsurowo (turystom nie poleca się jednak takiej wersji!).

Gdy kogoś znudzą tradycyjne dania, zawsze może się skusić na smażone termity lub gotowane mięso węża.

Po prostu laapLaos | Po prostu laap (by aedenhensley )

Miasto bagietek

Tymczasem Wientian słynie z chrupiących bagietek. To pozostałość z czasów, gdy Laos był częścią francuskich Indochin. Jeśli więc zapragniemy odpocząć od azjatyckiej kuchni, bez problemu trafimy na europejską, głównie francuską.

Na laotańskim targuLaos | Na laotańskim targu (by thebonbongirl )

Laotańskie piwo

Turyści rozgrzani azjatyckim słońcem skutecznie ugaszą pragnienie słynnym Beerlao. Laotańskie piwo występuje w trzech odmianach: lager, jasne i ciemne.

Laos | Suszona wołowinaLaos | Suszona wołowina (by princeroy )

Zainteresują Cię również

Problemy edukacji w Laosie Problemy edukacji w Laosie
Dla większości z nas swobodny dostęp do edukacji to nic nadzwyczajnego, nie zastanawiamy się nad tym i nie zwracamy uwagi na to...
Vang Vieng - nowa odsłona imprezowego miasteczka Vang Vieng - nowa odsłona imprezowego miasteczka
Vang Vieng to urokliwe miejsce i oaza spokoju, jednak nie zawsze tak było. Jeszcze w 2011 roku to ciche miasteczko słynęło z...
Wat Xieng Thong - Świątynia Złotego Miasta Wat Xieng Thong - Świątynia Złotego Miasta
Położona w północnej części półwyspu Luang Phrabang świątynia Wat Xieng Thong, pełni rolę jednego z najważniejszych buddyjskich...
Historia Laosu Historia Laosu
Na terenach obecnego Laosu ludność zaczęła osiedlać się już w VII wieku p. n. e. Pierwszymi mieszkańcami tych ziem byli migrujący...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności