Owoce tropikalne to przysmak nie tylko dla mieszkańców Malezji ale przede wszystkim dla turystów, tylko jak trafić na sezon zbiorów tych naturalnych słodkości?

owoce na rynku azjatyckimMalezja | Owoce na ulicznym targu

 

Malezja uznawana jest za kraj, w którym górują dodatnie temperatury i nie narzeka się na brak deszczu, jednak nawet w tak świetnie dopasowanym klimacie nie wszystkie owoce dostępne są przez cały rok. Spora grupa owoców jest tam tylko dostępna w sezonie.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych owoców z krajów z Półwyspu Indochińskiego jest durian, który tylko w sezonie jest łatwo dostępny i tani. Niestety ale przez pozostały czas w roku jest on uznawany za towar luksusowy, podobnie jak w Polsce np. truskawki w okresie zimowym.

Papaja

Bardzo duża część znanych nam owoców egzotycznych jest w Malezji dostępna cały rok. Jednym z tych owoców jest papaja. Jest to słodki owoc o bardzo dużej zawartości wody, świetnie więc sprawdza się w trakcie upałów. Dla turystów ułatwieniem jest możliwość zakupienia tych owoców od razu pokrojonych w wygodne kawałki. Dojrzałe i najsmaczniejsze owoce papai maja wyrazisty słodki zapach i żółty lub pomarańczowy kolor. Należy pamiętać, że pestki papai są niejadalne.

Soursop

Durian belanda czyli tzw. soursop używany przeważnie do sorbetów i soków, również jest owocem całorocznym. Charakteryzuje go zielona skórka i białe, lekko nitkowate wnętrze. Soursop ma słodko-kwaśny smak i zaliczany jest do owoców o dużej zawartości wody. Skórki oraz pestek tego owocu się nie je.

Karambola

Karambola inaczej nazywana starfruitem to niesamowity gwieździsty owoc. Często wykorzystywany jest jako ozdoba deserów i egzotycznych dań. Karambola jest dojrzała gdy jej kolor nabiera żółto-pomarańczowej barwy. Zielone owoce są kwaśne i mało smaczne. Popularnym w Malezji trunkiem jest właśnie sok z karamboli.

karambolaMalezja | Karambola

Guava

Jako przekąska pomiędzy posiłkami często na stołach w Malezji pojawia się guava. W smaku jak i w kolorze przypomina nasze europejskie jabłka. Owoce sprzedawane na ulicach Malezji przechowywane są przez sprzedawców w pojemnikach z lodem i wodą, która zapobiega ich wyschnięciu. Owocu tego używa się również do sporządzania pysznego soku, który jest obficie słodzony przez mieszkańców Malezji. Guava jest również dostępna w wersji suszonej i nadaje się do zabrania ze sobą w drodze powrotnej do domu. Z pewnością rodzina ucieszy się z takiej pysznej pamiątki z wyprawy do Malezji.

Arbuzy

W Malezji dostępne są również dwie odmiany arbuzów: żółta i tradycyjna czerwona. Cena dużej porcji kosztuje około 2 RM. Jeszcze tańsze występują tam różne odmiany bananów, które można dostać na targach przez okrągły rok.

durianMalezja | Durian

Jackfruit

Polecamy koniecznie spróbować największego owocu na świecie. Jackfruit to sezonowy, egzotyczny owoc, którego porcja kosztuje w przybliżeniu tylko 5RM. Uwaga: jadalne są tylko pestki. Miękkie, gumowate otoczki ziaren pachną przyjemnie miodem i są niesamowicie słodkie – można je jeść na surowo. Natomiast same ziarna smaczne są podobnie jak jadalne kasztany, dopiero po usmażeniu. Sam owoc ciężko jest przeciąć w warunkach domowych, warto więc kupić już poćwiartowany owoc od doświadczonych w posługiwaniu się maczetom sprzedawców.

soursopMalezja | Soursop

Durian

Niepodważalnym symbolem Malezji jest Durian, na którego cześć można wziąć udział w licznych festiwalach. Podobnie jak w poprzednim owocu, tak i w tym wypadku je się same nasiona. Durian jest silnie rozgrzewający dlatego w większości przypadków dostaniemy po porcji tego owocu szklankę wody. Możemy również dokupić sobie wodę kokosową, która ma niesamowity słodki smak.

Owoc ten proponujemy próbować podczas sezonu jego zbiorów czyli : od listopada do stycznia lub od czerwca do sierpnia.

mangostynkaMalezja | Mangostynka

 

Mangostynka

Mocno odświeżającym owocem o słodko-kwaśnym smaku jest mangostynka. Podczas jedzeni tego pysznego owocu musimy uważać na jego skórkę, która barwi tkaniny na różowo, jeśli więc nie chcemy mieć nowego wzoru na koszulce lepiej uważać. Pod skórką znajduję się kilka cząstek, w największej z nich znajdziemy niejadalną pestkę. Sezon na mangostynke przypada od czerwca do sierpnia i od grudnia do stycznia.

Z owoców sezonowych w Malezji polecamy również spróbować:

  • Cempadak
  • Rambutan
  • Air Jambu (wax apple)
  • Duku Langsat
  • Snakefruit (smoczy owoc)

papajaMalezja | Papaja

Zainteresują Cię również

Rozsmakuj się w kuchni regionu Penang w Malezji Rozsmakuj się w kuchni regionu Penang w Malezji
Azjatycka kuchnia to jeden z najbardziej sugestywnych wabików w te strony świata. Poznawanie lokalnych smaków znajduje się na...
Kuala Lumpur – top 10 atrakcji stolicy Malezji Kuala Lumpur – top 10 atrakcji stolicy Malezji
Trudno wymienić wszystkie atrakcje w 7-milionowym Kuala Lumpur, dlatego każde tego typu zestawienie będzie z założenia...
Dlaczego warto jechać do Malezji? Dlaczego warto jechać do Malezji?
Tyle jest krajów świata, które tylko czekają, by znaleźć się na naszej bucket list. Nawet jeśli już zdecydujemy się, że...
Kuala Lumpur  – stolica i największe miasto Malezji Kuala Lumpur – stolica i największe miasto Malezji
Stolicą i największym miastem Malezji jest Kuala Lumpur. Metropolia położona jest w środkowej części Półwyspu Malajskiego...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności