Kuchnia wietnamska, przez wielu znawców uważana za najlepszą kuchnię Azji – jeśli nie całego świata, łączy wpływy kuchni chińskiej, indyjskiej i francuskiej.

Wietnam | Krewetki, makaron i kolendra, czyli różnorodność smaków kuchni wietnamskiejWietnam | Krewetki, makaron i listki mięty, czyli różnorodność smaków kuchni wietnamskiej (by Alpha Lau/avlxyz)

 

Zainteresują Cię również

2011 – rok Kota czy Królika? 2011 – rok Kota czy Królika?
Jeśli chodzi o to, które zwierzę – według chińskiej tradycji – obejmowało patronat nad rokiem 2011, w mediach pojawiały...
Święto Vu Lan Święto Vu Lan
Vu Lan jest jednym z najważniejszych świąt buddyjskich. W Wietnamie nosi ono również nazwę Tết Trung Nguyên (Tet Trung...

Z Chin pochodzi wok – specjalne naczynie do szybkiego gotowania potraw na ogniu, pałeczki do jedzenia (đũa) oraz niektóre sposoby przyrządzania potraw rozpowszechnione zwłaszcza na północy Wietnamu. Jedzenie pałeczkami wiąże się ze zwyczajem dzielenia potraw na małe kawałeczki, na pojedyncze kęsy.

Z Indii został przejęty buddyzm i związane z nim zamiłowanie do kuchni wegetariańskiej.

Z Francji wreszcie, która przez sto lat była kolonialnym władcą Wietnamu, pochodzi wiele pomysłowych przepisów na wietnamskie dania (np. wietnamska zupa z makaronem Phở bò) jak również kuchenne dodatki (np. trawa cytrynowa - jedna z ważniejszych wietnamskich przypraw).

Różnice regionalne

Wietnam jest krajem długim i wąskim z dwiema deltami rzek na krańcach i z pasmem gór na środku. Te geograficzne uwarunkowania wpłynęły na ukształtowanie się regionalnych kuchni Wietnamu Północnego, Środkowego i Południowego.

Kuchnia Wietnamu Północnego

Na północy Wietnamu używa się mniej ziół i warzyw niż na południu, ponieważ tutejszy klimat nie sprzyja tego rodzaju roślinom. Również, zamiast popularnego na południu chili, używa się tutaj czarnego pieprzu. Na kuchnię północnego Wietnamu wpłynęła przede wszystkim bliskość Chin. Mieszkańcy tego regionu mają też szczególne upodobanie do wołowiny, nabyte podczas najazdu Mongołów w XIII wieku.

Kuchnia centralnego Wietnamu

W centrum Wietnamu daje się zauważyć stara królewska tradycja, odwołująca się do średniowiecznego królestwa Champa. Ta tradycja przejawia się szczególnie w mnogości potraw i kąsków, które są jednocześnie stawiane na stole. Im bardziej zamożna rodzina, tym więcej tego typu potraw znajduje się na stole. Również uboższe rodziny starają się serwować wiele różnorodnych potraw.

Kuchnia Wietnamu Południowego

W Południowym Wietnamie mniejsze jest bogactwo potraw, ale za to popularne są większe porcje. Ostrego smaku nadaje potrawom wykorzystywana na dużą skalę papryka chili. Bogactwo świeżych owoców sprawia, że na południu miesza się często warzywa i owoce w jednym daniu. Regionalna kuchnia południa kraju kształtowała się pod wpływem kuchni kambodżańskiej.

Ryż czy makaron?

Mimo różnic regionalnych, kuchnie wietnamskie posiadają pewne cechy wspólne. Tak jak w większości kuchni południowoazjatyckich, wszystkie potrawy są podawane na raz i nie rozróżnia się przy tym przekąsek, dań głównych i deserów.

Podstawą każdego dania są produkty zawierające skrobię: najczęściej jest to ryż, ale - zwłaszcza na północy - używa się też zboża w postaci makaronu. Do tego podaje się zupę, różne potrawy smażone i duszone, a posiłek uzupełnia się np. sałatką z krabów i warzywami.

Mięsa je się w Wietnamie niewiele. Większą rolę odgrywają w kuchni wietnamskiej ryby i owoce morza, szczególnie kraby, których w Wietnamie nie brakuje.

Istotną rolę odgrywa także makaron, który występuje w różnych długościach i grubościach i jest podawany zarówno na śniadanie, jak i na obiad i kolację.

Wietnam | SajgonkiWietnam | Sajgonki (by specialkrb)

W Wietnamie popularne jest również curry. U nas curry kojarzy się z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw, ale pod tą nazwą kryje się przede wszystkim cała klasa potraw kuchni indyjskiej. W przeciwieństwie do indyjskich albo tajlandzkich potraw curry, wietnamskie są mniej ostre i rzadziej dodaje się do nich mleczko kokosowe. Swój smak zawdzięczają one głównie kolendrze.

Sajgonki

Przyrządzaną w całym Wietnamie i znaną w świecie potrawą są roladki, zwane na północy „nem rán”, w centrum kraju –„chả giò” i „nem Sài Gòn” na południu, czyli po prostu „sajgonki”. W odróżnieniu od chińskich, wietnamskie roladki nie są smażone, a przyrządzane bez tłuszczu.

Sos rybny

Ważną rolę w kuchni wietnamskiej odgrywa mocno aromatyczny sos rybny „nước mắm”, który odgrywa tu rolę sosu sojowego. Sos rybny jest dodawany do wszystkich sałatek, które w Wietnamie sporządza się nie tylko z surowych warzyw i owoców, ale w ich skład może wchodzić także surowe mięso.

Kuchnia wietnamska słynie z wykorzystywania wielu składników w stanie surowym, bez gotowania.

Wietnam | Pyszności prosto ze straganuWietnam | Pyszności prosto ze straganu (by Alpha Lau/avlxyz)

Zainteresują Cię również

Nowy Rok u plemienia Hmong Nowy Rok u plemienia Hmong
Podobnie jak dla Wietnamczyków, także dla narodu Hmong (H’Mông) Nowy Rok jest najważniejszym świętem w roku. W ich języku...
Wietnam na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2016 Wietnam na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2016
Tegoroczne Igrzyska Olimpijskie są dla Wietnamu dużym sukcesem. Hoang Xuan Vinh przywiózł ze sobą aż dwa medale – jest to...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności