Zupa Pho (Phở) jest obok wiosennych roladek (Nem ran) najbardziej znaną potrawą Wietnamu. Według niektórych źródeł zupa ta pochodzi z prowincji Nam Dinh (Nam Định) na północy kraju i stamtąd, przez Hanoi rozprzestrzeniła się na cały kraj.

Wietnam | Zupa Pho – jedna z najbardziej znanych wietnamskich potrawWietnam | Zupa Pho – jedna z najbardziej znanych wietnamskich potraw (by nicktakespics )

 

Zainteresują Cię również

Lekcje wietnamskiego: Lekcja 10 – Chcecie bajki? Oto bajka! Lekcje wietnamskiego: Lekcja 10 – Chcecie bajki? Oto bajka!
Chcecie bajki? Oto bajka! W dzisiejszej lekcji spróbujemy przyjrzeć się językowi wietnamskiemu przez pryzmat pewnej ciekawej...
Skorpion jak z horroru Skorpion jak z horroru
Vietbocap thienduongensis – ten skorpion mógłby spokojnie pochodzić z jakiegoś filmu grozy. Nie dość, że żyje w zupeł...

Zupę przygotowuje się zwykle z kurą albo wołowiną. Są jednak restauracje, gdzie zupę podaje się z pulpetami (mọc) albo świeżym jajkiem. Dodatki zmieniają się zależnie od regionu – na południu na przykład dodaje się kiełki soi i inne zioła.

Rodzaju mięsa nie można tak po prostu wymienić, ponieważ każdy sposób przyrządzania potrawy wymaga innych przypraw. Dlatego są w Wietnamie kuchnie specjalizujące się w drobiu, albo wołowinie i rzadko polecają obie potrawy jednocześnie.

W zaproponowanych poniżej przepisach na dwa rodzaje zupy pho dostrzec można wiele różnic, ale także znaczne podobieństwo w części finalnej przygotowania potrawy:

Pho ga (Phở gà) – przepis na zupę z mięsem drobiowym

Podgrzać w garnku wodę i w zależności od potrzeb włożyć od ¼ do całego kurczaka. Ukroić z cebuli dwa-trzy grube plastry i – bezpośrednio na płycie kuchni elektrycznej albo nad płomieniem palnika gazowego – przypiec je aż staną się ciemne. To samo powtórzyć z plastrami imbiru i wszystko włożyć do zupy. Następnie doprawić sosem rybnym. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie.

Wyjąć mięso i zostawić do wystygnięcia. Następnie rosół przecedzić do innego garnka przez gęste sito, aby był całkiem klarowny. Dodać czarny kardamon (Thảo quả) i doprawić sosem rybnym. Na tym etapie rosół powinien być bardziej doprawiony niż do późniejszego jedzenia, ponieważ brakuje w nim jeszcze nieprzyprawianych dodatków.

W posolonej i zakwaszonej octem wodzie ugotować makron ryżowy aż będzie miękki i wylać na sito. Makaron przelać dokładnie czystą wodą, żeby się nie sklejał. Wreszcie przemieszać go trochę i nałożyć bezpośrednio do miseczek.

Ugotowane mięso obrać, pokroić w wąskie paski i dodać do makaronu.

Z cebuli dymki odciąć dolną białą część i pokroić na co najmniej pięciocentymetrowe kawałki. Jeśli cebula jest zbyt gruba, trzeba kawałki przekroić na pół. Górną część cebuli pokroić w pierścienie i razem z drobno pokrojonym Húng láng (mięta nadwodna, roślina aromatyczna, występuje także w Polsce), jeszcze drobniej pokrojoną długą kolendrą (Mùi tàu) i większymi kawałkami zwykłej kolendry rozdzielić na porcje mięsa.

Czysty rosół zagotować i dodać dolne kawałki cebuli. Raz zagotować. Po chwili wyjąć cebulę i wyłożyć do miseczek. Całość zalać gorącym rosołem. Na stół podać jeszcze kawałki cytryny albo limety, jak również drobno pokrojoną paprykę chili. Pasuje również mała miseczka z marynowanymi paskami cebuli. W Wietnamie je się do tego Quẩy (rodzaj ciasta).

Phở gà je się pałeczkami i łyżką.

Wietnam | Z zupą pho dobrze komponują się kawałki cytryny albo limonki, a także papryczka chiliWietnam | Z zupą pho dobrze komponują się kawałki cytryny albo limonki, a także papryczka chili (by sfllaw )

Pho bo (Phở bò) – przepis na zupę z mięsem wołowym

Do garnka z wrzącą wodą należy włożyć wołowinę z kością. Ukroić z cebuli dwa-trzy grube plastry i bezpośrednio na płycie kuchni elektrycznej, albo nad płomieniem palnika gazowego przypiec je aż staną się ciemne. To samo powtórzyć z plastrami imbiru i wszystko włożyć do zupy. Następnie doprawić sosem rybnym, dodać dwa-trzy kawałki cynamonu i anyż gwiazdkowy (badian właściwy).

Gotować zupę przez ok. 1 godzinę na małym ogniu. Następie przecedzić zupę do innego garnka, aby była całkowicie klarowna. Dodać czarny kardamon (Thảo quả) i doprawić sosem rybnym. Na tym etapie rosół powinien być bardziej doprawiony niż do późniejszego jedzenia, ponieważ brakuje w nim jeszcze nieprzyprawianych dodatków.

Wietnam | Phở gà – zupa z mięsem drobiowymWietnam | Phở gà – zupa z mięsem drobiowym (by saucesupreme )

Chudą wołowinę pokroić w cienkie paseczki i zamarynować z bardzo cienkimi paskami imbiru, pieprzem i odrobiną sosu rybnego. Jako alternatywę można też zastosować pokrojenie ugotowanego mięsa w cienkie plasterki, które później będą wyłożone bezpośrednio na makaron.

W posolonej i zakwaszonej octem wodzie ugotować makron ryżowy aż będzie miękki i wylać na sito. Makaron przelać dokładnie czystą wodą, żeby się nie sklejał. Wreszcie przemieszać go trochę i nałożyć bezpośrednio do miseczek.

Marynowaną wołowinę podgrzać albo bezpośrednio w czerpaku we wrzącym rosole, albo na patelni, na gorącym oleju, ciągle mieszając. Wreszcie mięso wyłożyć do miseczek na makaron.

Z cebuli dymki odciąć dolną białą część i pokroić na co najmniej pięciocentymetrowe kawałki. Jeśli cebula jest zbyt gruba, trzeba kawałki przekroić na pół. Górną część cebuli pokroić w pierścienie i razem z drobno pokrojonym Húng láng (mięta nadwodna, roślina aromatyczna, występuje także w Polsce), jeszcze drobniej pokrojoną długą kolendrą (Mùi tàu) i większymi kawałkami zwykłej kolendry rozdzielić na porcje mięsa.

Czysty rosół zagotować i dodać dolne kawałki cebuli. Raz zagotować. Po chwili wyjąć cebulkę i wyłożyć do miseczek. Całość zalać gorącym rosołem. Na stół podać jeszcze kawałki cytryny albo limety, jak również drobno pokrojoną paprykę chili. Pasuje również mała miseczka z marynowanymi paskami cebuli.

Wietnam | Phở bò – zupa z mięsem wołowymWietnam | Phở bò – zupa z mięsem wołowym (by avlxyz )

Zainteresują Cię również

Współpraca wojskowa USA i Wietnamu Współpraca wojskowa USA i Wietnamu
Ponad 36 lat od zakończenia wojny wietnamskiej Stany Zjednoczone i Wietnam podpisują umowę militarną. Składa się na nią m....
Jaka jest historia wietnamskiej herbaty? Jaka jest historia wietnamskiej herbaty?
Wietnam słynie ze swej herbaty, warto więc poświęcić chwilkę, aby dowiedzieć się o niej nieco więcej. Z dawien dawna...

 


Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności