W czerwcu 2013 r. w Warszawie odbył się interesujący festiwal: Good Food Fest. To rodzinna impreza dla pasjonatów i amatorów pysznego jedzenia – z własnego podwórka i różnych zakątków świata. Oczywiście nie mogło tu zabraknąć kuchni wietnamskiej.

Wietnam | Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in PolandWietnam | Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in Poland (by Pyza made in Poland.pl )

 

Na festiwalu zgromadziły się same kulinarne autorytety, blogerzy oraz całe rodziny – każdy, kto tylko był zainteresowany wielopłaszczyznową tematyką kulinariów. Dyskusje, warsztaty, laboratoria, degustacje – to był naprawdę smakowity weekend.

Projekcje filmowe

21 czerwca 2013 r. uczestnicy festiwalu mieli okazję uczestniczyć w plenerowych projekcjach filmowych (Dabbawala – perfekcyjny chaos oraz Małże i miłość) połączonych z degustacją hiszpańskiej oliwy.

22 czerwca 2013 r. już przed południem rozpoczęły się pokazy i warsztaty kulinarne, dotyczące zarówno kuchni polskiej, jak i światowej, tradycyjnej, jak i nowoczesnej, mięsnej, jak i bezmięsnej – a każdej oczywiście zdrowej i ekologicznej. Nie zabraknie też porad dietetycznych, konkursów i specjalnej strefy dziecięcej.

Wietnam | Przysmaki wietnamskiej kuchniWietnam | Cha ca La Vong (Chả cá Lã Vọng), czyli ryba w galangalu, kurkumie, koperku i fistaszkach – słynne danie z Hanoi (by Pyza made in Poland.pl )

Spotkanie z kuchnią wietnamską

23 czerwca 2013 r. nadszedł cza na coś, co lubimy najbardziej – spotkanie z kuchnią wietnamską! O godzinie 17:00 w festiwalowej Strefie Blogera gościła Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in Poland z warsztatami zatytułowanymi: „Zaskakująca kuchnia wietnamska”.

W ramach warsztatów wspólnie z uczestnikami przygotowano letnie dania prosto z ulic parnego Hanoi. Spożywane na zimno, pełne egzotycznych świeżych ziół i w towarzystwie lekkich sosów, przyniosły orzeźwienie w pierwszy letni weekend tego roku.

Jak już wspomnieliśmy, sekretami azjatyckiej kuchni dzieliła się Wiktoria Górecka, psychodietetyk i food bloggerka (pyzamadeinpoland.pl), która zjeździła Wietnam wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu nowych kulinarnych inspiracji.

Polecamy wszystkim głodnym wrażeń!

Wietnam | Nem cuốn czyli świeże sajgonki (sajgonki smażone noszą nazwę nem rán) Wietnam | Nem cuốn czyli świeże sajgonki (sajgonki smażone noszą nazwę nem rán) (by Pyza made in Poland.pl )

Zainteresują Cię również

2011 – rok Kota czy Królika? 2011 – rok Kota czy Królika?
Jeśli chodzi o to, które zwierzę – według chińskiej tradycji – obejmowało patronat nad rokiem 2011, w mediach pojawiały się różne...
Tet Doan Ngo – jedno z najważniejszych świąt w Wietnamie Tet Doan Ngo – jedno z najważniejszych świąt w Wietnamie
Święto Tết Đoan Ngọ przypada w czasie letniego przesilenia dnia z nocą i rozpoczyna sie piątego dnia piątego miesiąca księżycowego...
Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie
W minioną sobotę odbył się uroczysty koncert jubileuszowy, zorganizowany z okazji 110 rocznicy istnienia Filharmonii Narodowej w...
Studia Azjatyckie w Collegium Civitas Studia Azjatyckie w Collegium Civitas
Znajomość innych kultur to klucz do sukcesu w relacjach biznesowych, politycznych i społecznych. Collegium Civitas kształci między...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności