W czerwcu 2013 r. w Warszawie odbył się interesujący festiwal: Good Food Fest. To rodzinna impreza dla pasjonatów i amatorów pysznego jedzenia – z własnego podwórka i różnych zakątków świata. Oczywiście nie mogło tu zabraknąć kuchni wietnamskiej.

Wietnam | Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in PolandWietnam | Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in Poland (by Pyza made in Poland.pl )

 

Zainteresują Cię również

2011 – rok Kota czy Królika? 2011 – rok Kota czy Królika?
Jeśli chodzi o to, które zwierzę – według chińskiej tradycji – obejmowało patronat nad rokiem 2011, w mediach pojawiały...
Święto Vu Lan Święto Vu Lan
Vu Lan jest jednym z najważniejszych świąt buddyjskich. W Wietnamie nosi ono również nazwę Tết Trung Nguyên (Tet Trung...

Na festiwalu zgromadziły się same kulinarne autorytety, blogerzy oraz całe rodziny – każdy, kto tylko był zainteresowany wielopłaszczyznową tematyką kulinariów. Dyskusje, warsztaty, laboratoria, degustacje – to był naprawdę smakowity weekend.

Projekcje filmowe

21 czerwca 2013 r. uczestnicy festiwalu mieli okazję uczestniczyć w plenerowych projekcjach filmowych (Dabbawala – perfekcyjny chaos oraz Małże i miłość) połączonych z degustacją hiszpańskiej oliwy.

22 czerwca 2013 r. już przed południem rozpoczęły się pokazy i warsztaty kulinarne, dotyczące zarówno kuchni polskiej, jak i światowej, tradycyjnej, jak i nowoczesnej, mięsnej, jak i bezmięsnej – a każdej oczywiście zdrowej i ekologicznej. Nie zabraknie też porad dietetycznych, konkursów i specjalnej strefy dziecięcej.

Wietnam | Przysmaki wietnamskiej kuchniWietnam | Cha ca La Vong (Chả cá Lã Vọng), czyli ryba w galangalu, kurkumie, koperku i fistaszkach – słynne danie z Hanoi (by Pyza made in Poland.pl )

Spotkanie z kuchnią wietnamską

23 czerwca 2013 r. nadszedł cza na coś, co lubimy najbardziej – spotkanie z kuchnią wietnamską! O godzinie 17:00 w festiwalowej Strefie Blogera gościła Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in Poland z warsztatami zatytułowanymi: „Zaskakująca kuchnia wietnamska”.

W ramach warsztatów wspólnie z uczestnikami przygotowano letnie dania prosto z ulic parnego Hanoi. Spożywane na zimno, pełne egzotycznych świeżych ziół i w towarzystwie lekkich sosów, przyniosły orzeźwienie w pierwszy letni weekend tego roku.

Jak już wspomnieliśmy, sekretami azjatyckiej kuchni dzieliła się Wiktoria Górecka, psychodietetyk i food bloggerka (pyzamadeinpoland.pl), która zjeździła Wietnam wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu nowych kulinarnych inspiracji.

Polecamy wszystkim głodnym wrażeń!

Wietnam | Nem cuốn czyli świeże sajgonki (sajgonki smażone noszą nazwę nem rán) Wietnam | Nem cuốn czyli świeże sajgonki (sajgonki smażone noszą nazwę nem rán) (by Pyza made in Poland.pl )

Zainteresują Cię również

Nowy Rok u plemienia Hmong Nowy Rok u plemienia Hmong
Podobnie jak dla Wietnamczyków, także dla narodu Hmong (H’Mông) Nowy Rok jest najważniejszym świętem w roku. W ich języku...
Wietnam na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2016 Wietnam na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2016
Tegoroczne Igrzyska Olimpijskie są dla Wietnamu dużym sukcesem. Hoang Xuan Vinh przywiózł ze sobą aż dwa medale – jest to...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności