Warzywa są powszechnie używane w kuchni wietnamskiej. Rośliny o zupełnie neutralnym lub przeciwnie - bardzo wyrazistym, oryginalnym smaku, stanowią podstawę wielu potraw, szczególnie zup i sałatek.

Wietnam | Rzodkiew japońskaWietnam | Rzodkiew japońska (by clayirving )

 

Kolczoch

(po wietnamsku: "su su"; inne nazwy: chayote, choko)

Gatunek z rodziny dyniowatych. Jedna z nielicznych roślin, których wszystkie części są jadalne. Kolczoch ma neutralny smak i może być dodatkiem do wielu potraw.

Kolczoch bywa gotowany, pieczony, grillowany albo spożywany na surowo. Po ugotowaniu można zjeść nawet jego skórkę, o ile nie jest zbyt twarda. Przysmakiem jest także korzeń kolczocha. Młode pędy z liśćmi także są jadalne i mogą być dodatkiem do zup albo przyrządzane podobnie jak szpinak. Owoce kolczocha można też kandyzować lub przyrządzić z nich kompot.

Gorzki melon

(inaczej: przepękla ogórkowata)

Wyglądem przypomina mały ogórek o powierzchni pokrytej żeberkami, wypustkami i włoskami. W zależności od odmiany, niedojrzałe melony zbiera się już 1-3 tygodnie po kwitnieniu. Owoc waży od 80 do 120 g.

Potrawy przyrządza się najczęściej z niedojrzałych jeszcze owoców tego gatunku melona. Przed użyciem usuwa się nasiona, a miąższ kroi w cienkie plastry i naciera solą, aby zmniejszyć ich goryczkę.

Liście, owoce, nasiona i olej z nasion są używane w tradycyjnej medycynie.

Wietnam | Zbiór kolczochówWietnam | Zbiór kolczochów (by CIAT - International Center for Tropical Agricultu's photostream )

Szpinak wodny

Roślina nie wymagająca szczególnej pielęgnacji. Rośnie bardzo szybko, a w hodowli z 1 ha można uzyskać nawet 75-112 ton szpinaku. Po pierwszym zbiorze roślina nadal rośnie, rozgałęzia się i przez następne 3-8 miesięcy można zbierać młode pędy.

Szpinak wodny jest popularnym dodatkiem do wielu potraw wietnamskich. Współcześni Wietnamczycy mawiają, iż jego smak kojarzy się z sielankowym i spokojnym życiem na wsi.

Rzodkiew japońska

(zwana też: daikon)

Rzodkiew może być spożywana na surowo, po ugotowaniu albo po ususzeniu. Jest stosowana jako dodatek do zup, potraw i sosów albo jako ozdoba do białego ryży i sałatek. Również świeże liście rzodkwi mogą być spożywane jako warzywo liściowe. W sprzedaży jednak liście są zwykle usuwane, ponieważ źle przechowują się w lodówce i szybko żółkną.

Rzodkiew japońska jest warzywem bardzo dietetycznym: zawiera bardzo mało kalorii, a za to dużo witaminy C. Zawiera też enzymy pomocne w trawieniu produktów skrobiowych.

Młode pędy bambusa

W wietnamskiej kuchni pędy bambusa używane samodzielnie lub jako domieszka do dań warzywnych. Mogą być też składnikiem zupy mięsnej.

Nie należy ich jeść na surowo.

Wietnam | Gorzkie melonyWietnam | Gorzkie melony (by sierrams )

Fasolnik chiński

Jest to pnącze z rodziny bobowatych. Wytwarza niezwykle długie i cienkie strąki, których długość może dochodzić do pół metra.

Strąki fasolnika mogą być spożywane na świeżo lub gotowane. Najlepsze są te młode i cienkie. Do gotowania tnie się je na krótkie odcinki. Fasolnik jest dobrym źródłem witaminy A i C oraz żelaza, fosforu, kwasu foliowego i magnezu.

Rukiew wodna

Roślina ta najczęściej wykorzystywana bywa jako dodatek do zup. Jej charakterystyczny smak, przypominający dobrze nam znaną musztardę, doskonale wzbogaca smak wszelkich potraw. Dobrze komponuje się z czosnkiem, imbirem, chili, cebulą i sosem sojowym. Zawiera duże ilości beta-karotenu, witaminy A oraz przeciwutleniaczy.

Chińskie brokuły

Warzywo liściaste o lekko gorzkim smaku. Chińskie brokuły mają szerokie, połyskujące liście na grubych ogonkach. Spokrewnione są z brokułami i kapustą, które przypominają w smaku.

W przeciwieństwie do zwykłych brokułów, gdzie używa się tylko części kwiatowych rośliny, chińskie brokuły przyrządza się z liśćmi i łodygami – kroi się je tylko na kawałki odpowiednie do jedzenia pałeczkami.  Mogą być np. smażone z imbirem i czosnkiem albo gotowane i podawane z sosem ostrygowym.

Wietnam | Warzywny targ w HueWietnam | Warzywny targ w Hue (by andersofsydney )

Wietnam | Świeżo zebrane kolczochyWietnam | Świeżo zebrane kolczochy (by CIAT - International Center for Tropical Agricultu's photostream )

Zainteresują Cię również

2011 – rok Kota czy Królika? 2011 – rok Kota czy Królika?
Jeśli chodzi o to, które zwierzę – według chińskiej tradycji – obejmowało patronat nad rokiem 2011, w mediach pojawiały...
Lekcje wietnamskiego: Lekcja 23 – Do szkoły z piosenką na ustach Lekcje wietnamskiego: Lekcja 23 – Do szkoły z piosenką na ustach
Już nie raz wspominaliśmy o zaletach nauki języka obcego za pośrednictwem wpadających w ucho utworów muzycznych. Tym razem...
Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie
W minioną sobotę odbył się uroczysty koncert jubileuszowy, zorganizowany z okazji 110 rocznicy istnienia Filharmonii Narodowej...
Tradycyjne wesele ludu Mnong Tradycyjne wesele ludu Mnong
Naród Mnông, żyjący od wieków na Wyżynie Centralnej Wietnamu, zachował do dzisiaj wiele różnorodnych tradycyjnych...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności