Warzywa są powszechnie używane w kuchni wietnamskiej. Rośliny o zupełnie neutralnym lub przeciwnie - bardzo wyrazistym, oryginalnym smaku, stanowią podstawę wielu potraw, szczególnie zup i sałatek.

Wietnam | Rzodkiew japońskaWietnam | Rzodkiew japońska (by clayirving )

 

Kolczoch

(po wietnamsku: "su su"; inne nazwy: chayote, choko)

Gatunek z rodziny dyniowatych. Jedna z nielicznych roślin, których wszystkie części są jadalne. Kolczoch ma neutralny smak i może być dodatkiem do wielu potraw.

Kolczoch bywa gotowany, pieczony, grillowany albo spożywany na surowo. Po ugotowaniu można zjeść nawet jego skórkę, o ile nie jest zbyt twarda. Przysmakiem jest także korzeń kolczocha. Młode pędy z liśćmi także są jadalne i mogą być dodatkiem do zup albo przyrządzane podobnie jak szpinak. Owoce kolczocha można też kandyzować lub przyrządzić z nich kompot.

Gorzki melon

(inaczej: przepękla ogórkowata)

Wyglądem przypomina mały ogórek o powierzchni pokrytej żeberkami, wypustkami i włoskami. W zależności od odmiany, niedojrzałe melony zbiera się już 1-3 tygodnie po kwitnieniu. Owoc waży od 80 do 120 g.

Potrawy przyrządza się najczęściej z niedojrzałych jeszcze owoców tego gatunku melona. Przed użyciem usuwa się nasiona, a miąższ kroi w cienkie plastry i naciera solą, aby zmniejszyć ich goryczkę.

Liście, owoce, nasiona i olej z nasion są używane w tradycyjnej medycynie.

Wietnam | Zbiór kolczochówWietnam | Zbiór kolczochów (by CIAT - International Center for Tropical Agricultu's photostream )

Szpinak wodny

Roślina nie wymagająca szczególnej pielęgnacji. Rośnie bardzo szybko, a w hodowli z 1 ha można uzyskać nawet 75-112 ton szpinaku. Po pierwszym zbiorze roślina nadal rośnie, rozgałęzia się i przez następne 3-8 miesięcy można zbierać młode pędy.

Szpinak wodny jest popularnym dodatkiem do wielu potraw wietnamskich. Współcześni Wietnamczycy mawiają, iż jego smak kojarzy się z sielankowym i spokojnym życiem na wsi.

Rzodkiew japońska

(zwana też: daikon)

Rzodkiew może być spożywana na surowo, po ugotowaniu albo po ususzeniu. Jest stosowana jako dodatek do zup, potraw i sosów albo jako ozdoba do białego ryży i sałatek. Również świeże liście rzodkwi mogą być spożywane jako warzywo liściowe. W sprzedaży jednak liście są zwykle usuwane, ponieważ źle przechowują się w lodówce i szybko żółkną.

Rzodkiew japońska jest warzywem bardzo dietetycznym: zawiera bardzo mało kalorii, a za to dużo witaminy C. Zawiera też enzymy pomocne w trawieniu produktów skrobiowych.

Młode pędy bambusa

W wietnamskiej kuchni pędy bambusa używane samodzielnie lub jako domieszka do dań warzywnych. Mogą być też składnikiem zupy mięsnej.

Nie należy ich jeść na surowo.

Wietnam | Gorzkie melonyWietnam | Gorzkie melony (by sierrams )

Fasolnik chiński

Jest to pnącze z rodziny bobowatych. Wytwarza niezwykle długie i cienkie strąki, których długość może dochodzić do pół metra.

Strąki fasolnika mogą być spożywane na świeżo lub gotowane. Najlepsze są te młode i cienkie. Do gotowania tnie się je na krótkie odcinki. Fasolnik jest dobrym źródłem witaminy A i C oraz żelaza, fosforu, kwasu foliowego i magnezu.

Rukiew wodna

Roślina ta najczęściej wykorzystywana bywa jako dodatek do zup. Jej charakterystyczny smak, przypominający dobrze nam znaną musztardę, doskonale wzbogaca smak wszelkich potraw. Dobrze komponuje się z czosnkiem, imbirem, chili, cebulą i sosem sojowym. Zawiera duże ilości beta-karotenu, witaminy A oraz przeciwutleniaczy.

Chińskie brokuły

Warzywo liściaste o lekko gorzkim smaku. Chińskie brokuły mają szerokie, połyskujące liście na grubych ogonkach. Spokrewnione są z brokułami i kapustą, które przypominają w smaku.

W przeciwieństwie do zwykłych brokułów, gdzie używa się tylko części kwiatowych rośliny, chińskie brokuły przyrządza się z liśćmi i łodygami – kroi się je tylko na kawałki odpowiednie do jedzenia pałeczkami.  Mogą być np. smażone z imbirem i czosnkiem albo gotowane i podawane z sosem ostrygowym.

Wietnam | Warzywny targ w HueWietnam | Warzywny targ w Hue (by andersofsydney )

Wietnam | Świeżo zebrane kolczochyWietnam | Świeżo zebrane kolczochy (by CIAT - International Center for Tropical Agricultu's photostream )

Zainteresują Cię również

2011 – rok Kota czy Królika? 2011 – rok Kota czy Królika?
Jeśli chodzi o to, które zwierzę – według chińskiej tradycji – obejmowało patronat nad rokiem 2011, w mediach pojawiały się różne...
Świątynia literatury w Hai Duong Świątynia literatury w Hai Duong
Prowincja Hải Dương (Hai Duong) jest pod względem powierzchni jedną z najmniejszych w Wietnamie. Jednocześnie należy jednak do...
Pagoda Lang w Hanoi Pagoda Lang w Hanoi
Pagoda Lang (Chùa Láng) jest jedną z najstarszych świątyń w Hanoi. Położona w cieniu ogromnych starych drzew wygląda jak spokojna...
Lekcje wietnamskiego: Lekcja 23 – Do szkoły z piosenką na ustach Lekcje wietnamskiego: Lekcja 23 – Do szkoły z piosenką na ustach
Już nie raz wspominaliśmy o zaletach nauki języka obcego za pośrednictwem wpadających w ucho utworów muzycznych. Tym razem...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności