Wietnam często kojarzony jest z egzotycznymi smakami kuchni azjatyckiej, z ciastkami ryżowymi, „wietnamskim rosłem” – zupą pho oraz oczywiście z sajgonkami, rzadziej jednak z aromatyczną kawą. Tymczasem kraj ten jest drugim po Brazylii największym producentem kawy na świecie.

Wietnam | Kawa z zaparzacza skapuje do szklanki ze skondensowanym mlekiemWietnam | Kawa z zaparzacza skapuje do szklanki ze skondensowanym mlekiem (by sfllaw )

 

Saigon coffee

Kawa jest symbolem największego z wietnamskich miast – Sajgonu (dzisiejsze Ho Chi Minh City). Na ten temat powstają nawet piosenki! Na każdym kroku spotkamy tu ludzi siedzących przy małych stolikach lub na plastikowych krzesełkach przed sklepem i sączących kawę z wysokiej szklanki lub z plastikowego kubeczka.

Największą popularnością cieszy się w Wietnamie mrożona kawa ze skondensowanym mlekiem, czyli Ca Phe Sua Da (cà phê sữa đá).

Wietnam | Wietnamski filtr do kawy – Ca Phe Phin Wietnam | Wietnamski filtr do kawy – Ca Phe Phin (by andrea_nguyen )

Na dwie szklanki

Gdy już zamówimy taką kawę w jednej z wietnamskich jadłodajni, nie zdziwmy się, kiedy otrzymamy dwie szklanki: jedną wypełnioną lodem, drugą warstwą słodkiego, gęstego mleka skondensowanego i przykrytą metalowym pojemniczkiem do zaparzania.

Wietnamski metalowy filtr do kawy (Ca Phe Phin) to niewielki pojemniczek z praską i sitkiem, do którego wsypujemy kawę, wlewamy wrzątek i czekamy aż całość się przesączy. Do takiego urządzenia najlepiej użyć kawy średnio mielonej, gdyż drobniejsza może wypadać przez dziurki w filtrze. Na początku wlewamy tylko odrobinę wrzątku, by kawa „napęczniała”, czekamy chwilkę i dopiero dolewamy wody aż po brzegi pojemniczka.

Zaparzoną i wymieszaną z mlekiem kawę będziemy musieli przelać do szklanki z lodem. Otrzymamy apetyczny napój w karmelowym kolorze i o smaku bardziej mlecznym i bardziej słodkim niż kawy dotąd nam znane.

Jeśli preferujecie kawę z mlekiem na ciepło, poproście o Ca Phe Sua Nong (cà phê sữa nóng) – to właściwie etap pośredni powstawania kawy mrożonej, przed przelaniem jej do szklanki z lodem.

Wietnam | Zaparzoną kawę trzeba wymieszać z mlekiem i przelać do szklanki z lodemWietnam | Zaparzoną kawę trzeba wymieszać z mlekiem i przelać do szklanki z lodem (by sfllaw )

Jak przygotować wietnamską kawę mrożoną we własnym domu?

Okazuje się, że to całkiem proste. Oczywiście nie dysponując lokalnymi składnikami możemy jedynie osiągnąć smak zbliżony do ideału. Jeśli ktoś przywiózł sobie z Wietnamu pamiątkę w postaci paczki kawy lub dostał tak wyjątkowy prezent od podróżujących znajomych, jest na dobrej drodze do osiągnięcia tego kulinarnego sukcesu.

Na początek musimy zaparzyć swoją ulubioną kawę (najlepiej mocną) i przelać ją do filiżanki ze słodkim, skondensowanym mlekiem na dnie (warstwa około 0,5-1 cm). Po wymieszaniu, całość przelewamy do przygotowanej wcześniej wysokiej szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu.

Wietnam | Ca Phe Sua Da – trudno się jej oprzećWietnam | Ca Phe Sua Da – trudno się jej oprzeć (by calgaryreviews )

Kawowy słowniczek:

Ca Phe Sua Da – Cà Phê Sữa Đá – mrożona kawa ze słodkim skondensowanym mlekiem.

Ca Phe Sua Nong – Cà Phê Sữa Nóng – kawa ze skondensowanym mlekiem na ciepło.

Ca Phe Den – Cà Phê Đen – czarna, mocna kawa.

Ca Phe Den Da – Cà Phê Đen Đá – czarna kawa mrożona.

Wietnam | Słodkie skondensowane mleko w puszcze – obowiązkowy składnik tradycyjnej wietnamskiej kawy mrożonejWietnam | Słodkie skondensowane mleko w puszcze – obowiązkowy składnik tradycyjnej wietnamskiej kawy mrożonej (by andrea_nguyen )

Zainteresują Cię również

Studia Azjatyckie w Collegium Civitas Studia Azjatyckie w Collegium Civitas
Znajomość innych kultur to klucz do sukcesu w relacjach biznesowych, politycznych i społecznych. Collegium Civitas kształci między...
Spotkanie z Kim Thuy, autorką książki Spotkanie z Kim Thuy, autorką książki "Ru"
We wtorek 27 listopada w warszawskiej księgarni Wrzenie Świata odbędzie się spotkanie z kanadyjską pisarką wietnamskiego...
Tradycyjne wesele ludu Mnong Tradycyjne wesele ludu Mnong
Naród Mnông, żyjący od wieków na Wyżynie Centralnej Wietnamu, zachował do dzisiaj wiele różnorodnych tradycyjnych ceremonii i...
Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie Dang Thai Son gościem Jubileuszowego koncertu Filharmonii Narodowej w Warszawie
W minioną sobotę odbył się uroczysty koncert jubileuszowy, zorganizowany z okazji 110 rocznicy istnienia Filharmonii Narodowej w...

 

Na tej stronie używamy plików cookie.

Sprawdz politykę prywatności